Telia chockhöjer priset på fast telefoni – med 24 procent

telia simkort opacity70

Telia måste underhålla och reparera kopparnätet. Därför straffas företagets kunder som har fast telefoni med en chockhöjning. Hela 24 procent går priset upp med – och det gäller från den 19 september.

Höjningen blir för Telia-kunderna en ökning från 165 kronor till 205 kronor i månaden. Detta ska hjälpa att täcka de högre driftskostnaderna som kommer från kopparnätets äldsta delar.


Ett analogt kabelnät som byggdes under 1900-talets första halva och som nu är ordentligt resurskrävande. För att inte tala om undermåligt för att klara dagens behov med allt ökade krav på kundernas internetanslutningar.

Samtidigt minskar antalet hushåll som fortfarande har en telefon kopplad till det gamla telenätet. Antalet har minskat till färre än en miljon redan förra året, enligt Post och telestyrelsen (PTS).

Istället är det mobiltelefoner och ip-telefoni som gäller för de allra flesta. Förra året hade 1,6 miljoner hushåll bytt till ip-telefoni men allra flest lämnar den fasta telefonen helt och väljer mobilen.

Många av de äldre delarna av telenätet har ledningar som är hela 70 år eller mer. För att modernisera och snabba upp har delar av dessa börjat släckas ner och helt ersatts av fiberledningar. Ett logiskt steg för att möta framtida krav.

Att stänga ner hela kopparnätet är inget alternativ utan det kommer att fortsätta leva under lång tid framöver. Det säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia. Men i takt med att fiber ersätter kopparledningarna påverkas kunderna på olika sätt.

Som att de måste byta abonnemangsformer och utrustning i hemmen. Detta då fibern gör att deras vanliga fast telefoner slutar fungera, istället måste de använda ip-telefoni eller mobiltelefoner.

Om du fortfarande har en fast telefon i hemmet kan det vara bra att se över nyttan. Kanske kan du stänga ner abonnemanget och spara några tior varje månad?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.