TangleBot tar över din telefon – kan kosta dig tusenlappar

android malware

Nya trojanen TangleBot för Android är så allvarlig att den kan ta över hela din telefon. Det betyder att du riskerar all din känsliga data, som betaluppgifter och lösenord – utan att du kan göra något åt det.

Det är säkerhetsanalytiker som hittat och döpt den nya, skadliga koden till TangleBot, en trojan som sprids via SMS till främst användare i USA och Kanda (åtminstone för stunden).

Läs mer: Hackerattack mot VPN-tjänst – tusentals svenskar drabbade

adobe flash player android malware attack 2021
Om du får upp det här på skärmen – då är du drabbad av malware!

Maskeras som samhällskritisk information via SMS

SMS-meddelandena som skickas har ofta påstådd samhällskritisk information om exempelvis COVID-19 eller strömavbrott som påstås ske i mottagarens område. Allt användaren behöver göra för att läsa mer är att klicka på den tillhörande länken.

Men länken går så klart inte till mer läsning om den samhällskritiska informationen.

Istället uppmanas användaren att uppdatera Adobe Flash Player och när det sker så körs skadlig kod som använder sårbarheter i mjukvara från Adobe för att infiltrera mobiltelefonen och ta över den med administratörsrättigheter.

När infiltrationen är avklarad får trojanen full åtkomst till exempelvis ljud och video från kamerorna, besökshistorik i webbläsaren, kan läsa SMS och alla former av filer som sparas på det inbyggda lagringsutrymmet. TangleBot kan även läsa GPS-position och ändra inställningar.

Läs mer: Falska Netflix-appen FlixOnline sprider skadlig kod på Android

Kan ringa svindyra samtal som kostar dig tusenlappar

En riktigt otrevlig funktion är att TangleBot kan använda telefonfunktionen för att ringa dyra samtal som kostar dig hundralappar eller tusenlappar.

Dessutom kan TangleBot läsa alla inmatningar du gör, så betalkortsinformation och lösenord är lika enkla att samla på sig som om du skrev ner det på en lapp och gav bort till någon.

En detalj är också att den skadliga koden använder kryptering för att dölja sig själv på din mobiltelefon. Det finns alltså en överhängande risk att du aldrig får reda på att trojanen är där. Inte förrän räkningarna dyker upp.

Skadlig kod som infekterar Android-telefoner ÄR ett stort problem. Inte minst då de har nästlat sig in på Google Play Store som till synes legitima appar.

Ladda ALDRIG ner appar du inte har koll på. Var försiktig, var uppmärksam och lita på din magkänsla om något känns fel.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.