Surface Pro LTE släpps först våren 2018

surface-pro-4-refresh-front

Om du går och hoppas på att 4G/LTE-versionen av Surface Pro ska släppas redan under 2017, ja då har vi tråkiga nyheter att meddela.

Microsoft har nyligen uppdaterat sin FAQ-sida i onlinebutiken med information om fördröjd lansering. Och först under våren 2018 kommer modellen att kunna köpas. Vilket får sägas vara mycket beklagligt för alla fans som väntat på 4G/LTE-versionen.


Dessutom är det bara Core i5-versionen som kommer att få modemet som behövs för mobilanslutning. Anledningen är att Core i7-versionerna har en fläkt på exakt det ställe där Snapdragon X16-modemet annars är placerat.

Även om det sitter ett strömhungrigt mobilmodem i datorn så ska Surface Pro LTE endast tappa tio procent av kapaciteten från modellen utan 4G/LTE. Och minskningen gäller bara om du endast använder modemet och inte WiFi. Helt okej minskning tycker vi.

En detalj som vi inte känner till i skrivande stund är varför Surface Pro LTE fördröjs. Under Ignite tidigare i år hade Microsoft en fullfjädrad dator att visa upp, komplett med alla funktioner som besökarna fick prova. Så varför fördröjs lanseringen till våren 2018?

Potentiellt är det krånglande drivrutiner som håller datorn tillbaka från marknaden. Microsoft har brottats i flera år med drivrutiner som krånglat för användarna, det vore inte omöjligt om de stött på problem inför lanseringen. Det kan givetvis också vara hårdvaran som inte håller måttet utan måste optimeras eller komponenter revideras.

I skrivande stund finns inga prisuppgifter för 4G/LTE-versionen i Sverige. Räkna dock med cirka tusenlappen mer i pris, vilket exempelvis betyder kring 15 000 kronor för Core i5-modellen med 8GB RAM-minne och 256GB lagringsutrymme.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.