Stora problem för Playstation 5 – kan tvingas dra ner på tillverkningen

Playstation 5

Sony kan ha stora problem med tillverkningen av Playstation 5. Så pass att företagsjätten måste dra ner på antalet exemplar som är redo på lanseringsdagen. Det rapporterar webbsajten Bloomberg som även skriver att det handlar om fyra miljoner färre enheter.

Enligt uppgift ska det vara problem kring tillverkningen av SoC-kretsen till Playstation 5. Det är en krets som huserar flera andra kretsar. Bland annat processorn, grafikkretsen och mer. En extremt komplex komponent alltså, och därmed också känslig för felaktigheter.

SoC-kretsen är tillverkad tillsammans med AMD. Bloomberg skriver i sin artikel att antalet fungerande SoC-kretsar var bara 50 procent vid tillverkningen. En siffra som ska ha ökat med tiden, men utan att hitta en stabil nivå.

Det är alltså hälften av alla kretsar som tillverkas som Sony faktiskt kan använda.

Sony hade initialt planerat att producera cirka tio miljoner exemplar av Playstation 5. Då före slutet på 2020. Om problemen vid tillverkningen håller i sig kan den siffran minska med hela 40 procent – och då är frågan om Sony klarar att möta intresset från marknaden.

Det är fortfarande oklart vad Playstation 5 kommer att kosta. Efter lanseringen av Xbox Series X och Xbox Series S – två spelkonsoler med fördelaktigt låga priser – påstås Sony planera en prissänkning på sin egen spelkonsol.

Playstation 5 med bluray-läsare kan kosta mellan 449 till 499 USD. En digital variant utan bluray-läsare väntas hamna runt 399 USD. Omräknat blir det cirka 5 500 kronor respektive 4 400 kronor inklusive moms.

Läs mer om nyheten på Bloombergs webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.