Stora prestandaförbättringar med Chrome 87 (november 2020)

Google Chrome Logo 2016

Google rullar ut version 87 av Chrome. Och med årets sista uppdatering till webbläsaren bjuds på stora prestandaförbättringar.

Faktum är att Google lovar att version 87 blir den största prestandaförbättringen till webbläsaren på flera år. Något som företaget tydligt skriver i ett blogginlägg här.

Användarna som uppdaterar Chrome kommer att märka upp till 25 procent snabbare uppstart av webbläsaren. Nya flikar laddar upp till sju procent snabbare och mindre RAM-minne behövs av webbläsaren.

Tack vare prioritering av innehållet i aktiva flikar klarar sig Chrome med fem procent mindre CPU-belastning än tidigare versioner. Den som har en bärbar dator kan få upp till 1,25 timmar längre batteritid (!).

Om du installerar Chrome 87 på en Android-telefon går du inte heller lottlös.


Mobilanvändare kommer att uppleva nära omedelbar sidladdning när de använder navigationsknapparna för att gå framåt eller bakåt i webbläsaren.

Ny sökfunktion för att hitta rätt flik i webbläsaren

Google har även smugit in en ny sökfunktion för att hitta rätt flik, vilket är praktiskt om du (som vi) ofta har 50+ flikar igång av olika anledningar. Sökfunktionen visar en listvy över flikar som är relevanta till dina sökord.

Slutligen har adressfältet i Chrome 87 förbättrats.

Det är fortfarande en experimentell funktion, men du kan faktiskt använda normalspråk för att utföra olika funktioner. Som att radera din webbhistorik eller ändra ett sparat lösenord. Du slipper gå via menyer och inställningar, vilket låter väldigt praktiskt.

Chrome 87 rullas ut i skrivande stund och finns snart i en dator eller mobiltelefon nära dig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.