Bästa startmenyn till Windows 8/8.1 – Start8

stardock-start8-logo

Bästa startmenyn till Windows 8/8.1 – Start8

När Microsoft släppt Windows 8 var det med förfäran som användarna märkte att den traditionella startmenyn inte längre fanns att hitta.

Istället fanns bara en knapp som gick till pekskärmsvänliga Metro-gränssnittet, även kallat Modern UI. Kritiken lät inte vänta på sig men trots massiva påtryckningar så valde Microsoft att stå fast vid sitt beslut – ingen mer startmeny.

Tursamt nog finns idag flera utmärkta alternativ till den vanliga startmenyn och det med i det närmaste identisk funktionalitet. Classic Start 8 är och Start Menu 8 är två utmärkta gratisprogram som ger användarna precis det de har längtat efter. Bara att installera och köra – helt utan krångel.

Enkel men ändå avancerad

Min personliga favorit är dock Start8 från utvecklaren Stardock. Programmet kostar visserligen några tior att skaffa, men i gengäld får man en riktigt bra startmeny som går att konfigurera på fler sätt än konkurrenterna.

Bland funktionerna finns möjligheten att lägga till såväl vanliga skrivbordsprogram som appar för Modern UI, man kan söka efter filer och ställa in Windows till att starta direkt i skrivbordsläget (denna funktion finns inbyggd i Windows 8.1 men saknas i Windows 8).

Vill man ha en smärtfri lösning som uppdateras regelbundet och har ett bra forum för frågor så är Start8 ett bra val. Så även om man vill ha stora möjligheter att själv ställa in designen så att den blir personlig efter behov och tycke.

Om man däremot nöjer sig med de lite enklare gratisalternativen så är de absolut värda att titta närmare på. De fungerar minst lika bra som startmeny och har samma klassiska design som i Windows 7.

Läs mer och ladda ned Start8 här.

stardock-start8

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.