Stäng av din iPhone utan att använda strömknappen – busenkelt med iOS 11

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Apple har byggt in en hel rad med smarta och tämligen osynliga funktioner iOS 11 som du garanterat inte känner till. Som att du kan stänga av din iPhone eller iPad utan att använda strömknappen.

Anledningen till att Apple byggt in just den funktionen är för att du som användare ska kunna stänga av din enhet om knappen går sönder. Eller om någon annan knapp skulle bugga ur för den delen.


Det här är kanske inte den mest användbara funktionen någonsin vid normalt bruk, men för den som behöver det kommer här en liten beskrivning. Och ja, det är mycket enkelt.

  1. Gå till Inställningar > Allmänt och skrolla ner till botten på sidan.
  2. Klicka på ”Stäng av” > Dra slidern till höger för att stänga av.

ios 11 stang av knapp

Svårare än så är det inte, och du slipper använda strömknappen. Givetvis är det enklare att bara hålla nere strömknappen för att få samma avstängningsmeny, men det går ju inte om knappen gått sönder.

Och dessutom har Apple gradvis börjat ta bort de fysiska knapparna till fördel för inbäddad touchfunktionalitet. Som med 3D Touch i fjolårets iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Två telefoner som många ser som början på framtiden för kommande iPhone-modeller.

Under slutet på 2017 fick vi sedan iPhone X som ytterligare tar steget bort från knappar med sin FaceID-kamera.

Vad tycker du om att Apple släpper taget allt mer om de fysiska knapparna och hittar andra metoder? Är det rätt väg att gå, eller föredrar du att kunna trycka på saker med en faktisk, fysisk respons i fingrarna? Skriv en kommentar och berätta!

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.