Spotify säger upp hundratals anställda

Spotify logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Spotify är den senaste i raden av teknikbolag som säger upp en större mängd anställda. Vi har tidigare sett hur Meta, Microsoft, Amazon, Google och många fler har sagt upp tiotusentals anställda – och nu finns Spotify med på listan.

I ett meddelande säger Daniel Ek, VD på Spotify, att sex procent av den totala arbetsstyrkan får lämna bolaget. Och inte bara det, även högt uppsatta Dawn Ostroff lämnar Spotify. Hans roll var ansvarig för innehåll och annonser.

Totalt får 600 personer gå. Då räknat på att Spotify hade 9 800 anställda vid den senaste resultatrapporten.

Som en del av vårt kraftprov, och för att minska kostnaderna, så har vi tagit det tråkiga beslutet att minska antalet anställda.

Daniel Ek, Spotify

Daniel Ek säger i sitt meddelande att uppsägningarna är en del av en omorganisering inom bolaget. Målet är att effektivisera, minska kostnader och snabba upp beslutsfattandet inom bolaget.

Berörda anställda kommer att kontaktas inom de kommande timmarna och erbjudas ett avgångsvederlag som motsvarar runt fem månaders anställning. Under hela tiden kommer Spotify att fortsätta täcka sjukvårdskostnader.

Spotify är den marknadsledande musiktjänsten idag. Det är också den kanske mest blödande på marknaden.

Enligt den senaste kvartalsrapporten stannade intäkterna på 3 miljarder euro, vilket är en ökning med 21 procent från år till år. Av den summan är 2,7 miljarder euro intäkter från Premium-prenumeranter. Annonser står för 385 miljoner euro av intäkterna. Dessvärre för Spotify är det nattsvarta siffror på sista raden – förlusten stannar på 228 miljoner euro för kvartalet.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.