Spela gamla Xbox-spel i 4K med nya Xbox One X

Xbox One X

Microsoft öppnar för att göra gamla spel kompatibla för 4K-uppspelning med nya spelkonsolen Xbox One X — tidigare kallad Scorpio. Allt som behövs är en uppdatering från utvecklaren.

Redan nu finns bekräftade uppgifter om att Minecraft, Gears of War 4, Forza Horizon 3, Killer Instinct och Halo Wars 2 får stödet. Inte konstigt eftersom Microsoft är delaktig i utvecklingen av samtliga speltitlar. Och uppdateringarna är så klart kostnadsfria.

Utöver dessa blir det snabbt otydligt kring vilka spel som kan köras i 4K-upplösning framöver. Välkommet är åtminstone att Microsoft gör det möjligt om bara utvecklaren är med på det.

Målet med att ge 4K-stöd till gamla speltitlar är att Microsoft vill ha en så stor uppställning spel som möjligt när Xbox One X släpps. Redmond-företaget har sen tidigare sagt att alla befintliga Xbox One-spel fungerar med nya Xbox One X. Helt utan extra uppdateringar för det.

Vill man inte vänta in uppdateringar eller köra gamla spel för de tidigare konsolerna finns så klart helt nya titlar att köpa.

Forza Motorsport 7, Metro Exodus, Assassin’s Creed Origins och Anthem blir alla supertunga titlar att prova. Och har du redan en Xbox One så behöver du inte skaffa Xbox One X för att köra dem. De fungerar så klart med befintliga konsoler också.

Och allt handlar inte om 4K-upplösning eller HDR med Xbox One X. Har du en äldre TV med lägre upplösning i full-HD får du fortfarande högre bildvisningsfrekvens (fps) för mjukare bildvisning. Dessutom kan spel renderas i 4K och skalas ner till full-HD för högre detaljrikedom och bättre skärpa även utan 4K-stöd i TV:n.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.