Spara på telefonens batteri

battery indicator low full graphics

Apple, BlackBerry, Samsung och andra varumärken har kraftfulla mobila operativsystem till sina smartphones. Med tanke på det mångsidiga utbud av funktioner och multifunktionalitet som körs på en mobil, är det inte konstigt att batterilivslängd alltid har varit ett problem för utvecklare, tillverkare och användare själva. Medan vi väntar på att utvecklingen ska komma ikapp, kommer alternativet att vara att spara batteriets livslängd. Om man inte har en laddare eller ett extrabatteri med sig överallt, måste man ibland minimera förbrukningen av energi. Här kommer några tips på hur du kan göra det.

Appar och GPS

Vissa appar drar mer batteri än andra, särskilt appar som använder GPS-systemet för att spåra din plats. Din smartphone har en GPS-enhet som tillåter att sända och ta emot signaler till och från satelliter för att bestämma din exakta plats, vilket är integrerat i vissa appar. Appar med kartor är exempel på sådana appar som kan dra en hel del batteri när du inte använder dem. När de körs i bakgrunden kan de ändå skicka och ta emot signaler, så det är bäst att stänga av dem helt. Du kan även inaktivera platstjänster.

En del spel drar en hel del kraft, både genom ljud och bild. Många som gillar spel har lämnat konsoler och PC-spel till förmån för mobila spel, och mobilspel har även börjat poppa upp inom Esport. På https://www.mrgreen.com/sv/esports kan man läsa att Esport engagerar mer än en kvarts miljard människor, och att man förväntar sig en enorm ökning de närmaste åren. Prestandan i både spel och andra appar kommer att utvecklas, och förhoppningsvis utvecklas batteriet i samma takt.

Ljud och skärm

Batteriet laddar ur snabbare när våra smartphones är varma. Låt därför inte telefonen ligga i direkt solljus eller på något ställe som är varmt. Vibrationer är bra för att meddela dig om inkommande samtal eller meddelanden när du är i möten eller på en plats där det du inte vill ha ringsignalen på, men annars är det bättre att använda enbart ringsignalen. Vibrationer använder mer kraft än ljud. Ljuden som produceras av ringsignaler är bara mycket små vibrationer i din smartphones högtalare. Jämför det med vibrationerna som skakar hela telefonen. Avaktivera vibrationer eller åtminstone minska deras styrka.

Sänk skärmens ljusstyrka. Det är uppenbart att dämpning av ljusstyrkan minskar din smartphones strömförbrukning, eftersom vi aktiverar skärmen när vi använder våra telefoner. Inställningen för automatisk ljusstyrka gör det möjligt för smarttelefonen att justera ljusstyrkan till den optimala nivån för läsning, samtidigt som batteritiden sparas. På samma sätt bör du överväga att förkorta skärmens timeout. Detta bestämmer hur länge skärmen kommer att förbli upplyst när du är färdig med att interagera med den, om du inte har för vana att släcka skärmen själv.

Push-notiser och multitasking

Stäng av push-notiser för allt du inte verkligen behöver, eftersom de både lyser upp skärmen och ger ifrån sig ljud eller vibrationer. Stäng av onödiga appar. Vissa av oss öppnar app efter app och stänger inte av dem när vi inte längre behöver använda dem. Denna multi-tasking-funktion är ett vanligt inslag i smartphones, men det är också en stor orsak till att batteriet laddar ur fortare. Om du lämnar många appar öppna kommer batteriet att ladda ur fortare än om du stänger dem när du är färdig. Det finns appar som hanterar din smartphones multitasking-förmåga för att spara batteriets livslängd utan att påverka användningen. Ett exempel är appen Advanced Task Killer för Android.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.