Microsoft gör funktioner till Chromium för Windows 10

Microsoft Logo 2015

Microsoft arbetar med nya funktioner till Chromium. Det betyder bättre Windows 10-stöd i företagets omarbetade Chrome-variant av Edge, och en rad andra förbättringar som bland annat rör e-postklienten Outlook.

Den första förbättringen handlar om bättre stöd för hur webbläsarfönstret renderas i Windows 10. Mer specifikt stöd för transparent bakgrund och fönster, samt färger på fönstret.

Microsoft skriver i ett förslag att de vill lägga till en rad förbättring i rubrikhantering i Chromium på Windows 10.

  • Fyra nya egenskaper till CaptionStyle
  • WindowsCaptionStyle-klass som utökar CaptionStyle och lägger till Windows-stöd för ”webvtt”-rubrikstiler
  • Lägger till kommandoflaggan ”–enable-windows-caption-style” som behövs för att köra plattformsspecifik kod

Nästa förbättring är om Outlook och stöd för att dra och släppa e-postmeddelanden direkt till en molntjänst i webbläsaren. Du kan alltså klicka på ett mejl, dra detta direkt från Outlook till OneDrive i Chrome, och spara det.

Dra och släpp finns redan som stöd i webbläsaren Edge i Windows 10. Men om du inte vill använda Microsoft egna så är det här säkert en välkommen nyhet för dig.

Varför är den här nyheten viktig?

Microsoft har beslutat sig för att ta bort den egna renderingsmotorn från webbläsaren Edge och istället använda den från Chromium.

Det betyder att utvecklarna inte längre behöver ta hänsyn till webbläsaren Edge när de utvecklar hemsidor. Istället har de bara tre stora webbläsare att ha i åtanke: Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari.

Eftersom Microsoft väljer samma väg som Google för webbläsare kan Edge dra full nytta av alla de bra egenskaper som finns i Chrome. Samtidigt kan Microsoft bidra till Chrome-användarna genom att föreslår förbättringar till Chromium.

Jaha, men varför är just styling-nyheten viktig?

De tillägg som Microsoft vill göra i Chromium bidrar till en bättre visuell upplevelse i Windows 10 för både nya Edge och Google Chrome.

Det handlar om ändringar som mest sker under huven och som inte påverkar användarna direkt. Däremot öppnar de för ändringar som utvecklare kan göra framöver. Du får förbättringar utan att de blir direkt påverkande.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.