Sony WF-1000XM5 är vattentåliga – men inte dammtåliga

Sony WF-1000XM5
Foto: Sony

Sony WF-1000XM5 är nya generationens in-ear-lurar med en vattenresistent design. Hörlurar som tar allt som var bra från föregångaren WF-1000XM4 och förfinar allt till nästa nivå.

Brusreducering, transparensläge, förbättrade mikrofoner och en ny design som gör att hörlurarna sitter skönare i öronen. Tänk om Sony hade gjort hörlurarna vattentåliga och dammtåliga också.

Tips: Se fler hörlurar som är vattentåliga här

Sony WF-1000XM5
Vattentålig eller inte, hörlurara är riktigt snygga tycker vi. Foto: Sony

Sony WF-1000XM5 är IPX4-klassad

Sony WF-1000XM5 har en så kallat vattenresistent design. Den är IPX4-klassad vilket betyder att den på sin höjd klarar att stå emot svett, men inte mer än så. När det kommer till damm så har den ingen klassning alls.

Vattentålig

IPX4-klassningen betyder att hörlurarna står emot vattenstänk från alla riktningar. Du kan exempelvis ha dem i öronen när du tränar och i bästa fall överlever de lättare regn. Mer än så klarar de inte.

Vi hade gärna sett att hörlurarna åtminstone hade klarat specifikationerna för den något högre klassningen IPX5, men sån tur har vi inte med WF-1000XM5. Nämnvärt är att hörlurarna har exakt samma klassning som Apple AirPods Pro 2.

Dammtålig

Sony WF-1000XM5 har ingen officiell dammtålighet överhuvudtaget. Det saknas helt enkelt en IP-klassning för motstånd och skydd mot små partiklar.

Det betyder inte nödvändigtvis att det kommer att tränga in damm i hörlurarna. Det betyder bara att Sony har valt att inte testa lurarna för den IP-klassningen.

Lästips: Så lång batteritid har Sony WF-1000XM5

Fler in-ear-lurar med IPX4-klassning

Det är inte bara WF-1000XM5 som har IPX4-klassningen. Det är faktiskt den vanligaste IP-klassningen för in-ear-lurar på marknaden. Här är några populära hörlurar som har IPX4-klassning:

  • Apple AirPods Pro 2 och AirPods Pro
  • Sony WF-1000XM4
  • Sennheiser Momentum True 3
  • Beats Pro True Earbuds
  • Jabra Elite 85t

Här köper du hörlurarna

Om du vill ha fler alternativ så listar Prisjakt alla stora återförsäljare av WF-1000XM5 här.

FAQ

Är Sony WF-1000XM5 vattentålig eller vattentät?

In-ear-lurarna är IPX4-klassade vilket betyder att de står emot en mycket liten mängd väta, på sin höjd svett och lättare regn eller stänk.

Är Sony WF-1000XM5 dammtåliga?

Nej, in-ear-lurarna saknar helt officiell IP-klassning för skydd mot små partiklar.s

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.