SNES Classic Mini bekräftad – släpps i september med 21 spel

SNES Classic Mini EU

Nintendo arbetar på en nyversion av kända spelkonsolen Super NES, eller bara förkortat SNES. Det bekräftar den japanska speljätten som även har gått ut med vilka spel som medföljer, lanseringsmånad och pris.

Nyheten kommer inte som någon större överraskning då det tidigare ryktats att Nintendo ville upprepa succén med tidigare lanserade NES Classic Mini. En spelkonsol som sålde slut på nolltid och sedan snabbt försvann från marknaden igen.

Precis som tidigare handlar det om en helt inlåst spelkonsol med liknande design som originalet men som är fysiskt mindre och utan stöd för kassetter. Istället har nya versionen sina spel inbyggda på ett minne, precis som NES Classic Mini.

Och det är följande 21 spel som finns på SNES Classic Mini:

Contra III: The Alien Wars Donkey Kong Country EarthBound
Final Fantasy III F-ZERO Kirby Super Star
Kirby’s Dream Course The Legend of Zelda: A Link to the Past Mega Man X
Secret of Mana Star Fox Star Fox 2
Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting Super Castlevania IV Super Ghouls ’n Ghosts
Super Mario Kart Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars Super Mario World
Super Metroid Super Punch-Out!!  Yoshi’s Island

SNES Classic Mini släpps i den 29 september och kostar 80 dollar i USA. Här i Sverige ligger priset på närmare 1 600 kronor inklusive moms. Och då ingår två handkontroller samt HDMI-kabel. Det kan jämföras med NES Classic Mini som introducerades i Sverige med ett cirkapris på 799 kronor.

En välkommen detalj är att det inte bara medföljer två handkontroller (NES Classic Mini hade bara en), de har dessutom cirka 60 centimeter längre kablar. Det betyder rimligtvis att du kan sitta längre bort från tv:n och det är något många ägare av NES-konsolen önskat.

Identisk hårdvara med NES Classic Mini

En detalj som inte varit känd tidigare är att den interna hårdvaran är i princip helt identisk med den i NES Classic Mini. Det betyder att processorn, lagringsutrymmet och internminnet är exakt samma i SNES Classic Mini som i NES Classic Mini.

Det betyder att Nintendo tar ut ett rejält överpris för sin senaste retrokonsol då prislappen landar kring 1 600 kronor – en ordentlig höjning från nära 800 kronor för NES Classic Mini. Och det enda som egentligen skiljer dem åt är designen på plasten och spelen på insidan. Spel som inte rättfärdigar ett dubbelt så högt pris.

Nintendo kommer att fortsätta satsa på sina större spelkonsoler, som 3DS- och 2DS-serierna samt Switch. Classic-serien är mer en temporär produkt för att öka intresset kring Nintendos produkter och attrahera de miljontals fans som hade originalkonsolerna under 80- och 90-talen.

SNES Classic Mini
Amerikanska varianten av SNES Classic Mini. Skillnaden är endast kosmetisk – spelen är identiska för US och EU.

Nu när SNES Classic Mini är officiell är det nog många som undrar om det kommer att vara lika stor brist på exemplar i butikshyllorna som med NES Classic Mini. Och svaret på det är nej, åtminstone enligt Nintendo som lovar att skeppa betydligt fler enheter denna gång.

We aren’t providing specific numbers, but we will produce significantly more units of Super NES Classic Edition than we did of NES Classic Edition.

 

Nintendo Classic Mini: Super Famicom

Nintendo Classic Mini Super Famicom

Samtidigt med presentationen av den amerikanska och europeiska versionen passade Nintendo på att visa upp Nintendo Classic Mini: Super Famicom. Den japanska versionen som får en mängd andra spel vilka inte går att få här i väst.

Bland annat Panel de Pon, Fire Emblem: Mystery of the Emblem, Ganbare Goemon: The Legend of the Mystical Ninja, Super Soccer, and Super Street Fighter II. De ersätter EarthBound, Kirby’s Dream Course, Street Fighter II Turbo, Super Castlevania IV och Super Punch-Out som vi får här i Sverige.

Enda sättet att få tag på en Nintendo Classic Mini: Super Famicom är att beställa från Japan och du kan köpa ett exemplar från den 5 oktober för cirka 70 dollar, eller kring 800 kronor inklusive moms.

Kommer du att köpa en SNES Classic Mini, eller kanske har du redan en NES Classic Mini och är nöjd med den? Kommentera och berätta!

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.