Snart kan dina Android-appar uppdateras smidigare och snabbare

Android Logo 950 x 500

Google arbetar med en stor förbättring till Android. Den gör det lättare för utvecklare att uppdatera dina appar på telefonen och surfplattan – samtidigt som du fortsätter att använda dem.


  • Nästan som att använda apparna medan de uppdateras
  • Snabbare fixar för sårbarheter och annat otyg – om du vill
  • Måste aktivera automatiska uppdateringar om det ska fungera
  • Ångra meddelanden i Facebook Messenger

Google har presenterat en rad nyheter till Android under sitt Android Dev Summit. Förbättringarna ingår i företagets Android App Bundle-verktyg och gör det bland annat enklare för utvecklare att påminna användarna om nya uppdateringar.

Det finns två nya sätt för utvecklarna att uppdatera apparna. Om det är en viktig uppdatering med säkerhetsfixar så kan den berörda appen visa ett fullskärmsmeddelande som berättar detta. Användaren har sedan valet att installera direkt, eller vänta.

Om användaren väljer att installera omedelbart täcks skärmen av en installationsruta medan uppdateringen färdigställer processen i bakgrunden. Du kan alltså inte använda appen samtidigt som den uppdateras.

För mindre viktiga uppdateringar kan Android ladda ner den nya mjukvaran i bakgrunden medan appen används. När användaren slutar använda appen installeras nya versionen automatiskt.


google android immediate inapp updates

Snabbare skydd mot sårbarheter i appar

Det viktiga i nyheten är att utvecklare snabbare kan skydda användarna mot sårbarheter. De allra flesta lär dock inte bry sig om det, utan istället uppskatta att nya versioner laddas ner och installeras lite smidigare och snabbare än tidigare.

Notera att du måste aktivera automatiska uppdateringar via Google Play Store för att utvecklarnas notifikationer ska fungera.

I skrivande stund är det bara ett litet antal utvecklare och ett fåtal appar som stöder nya funktionen. Det Updates API som testas är i ett tidigt teststadium, men så fort det blivit mer stabilt kommer Google att utöka sitt test med fler utvecklare.