Snapdragon 8150 – superkretsen du vill vänta på

Qualcomm Snapdragon Logo

Om du vill ha nya generationens supersnabba mobiltelefoner så ska du vänta på kommande Snapdragon 8150. En ruskigt kraftfull SoC-krets med revolutionerande prestanda och funktionalitet.


Qualcomm har inte bekräftat namnet på kretsen än, men alla uppgifter pekar idag på Snapdragon 8150. Vilket kanske är lite förvånande eftersom dagens flaggskeppskrets heter Snapdragon 845. Logiskt vore att döpa nästa till Snapdragon 855.

XDA-Developers hittade klara referenser till en ny krets kallad SD8150 i en läckt version av Android 9.0 för Samsung Galaxy S9. Samma referens hittades på webbsajten Bluetooth.com med indikationer om att kretsen stöder både WiFi 802.11ac och Bluetooth 5.0.

En annan detalj om Snapdragon 8150 är att Qualcomm verkar bygg in en så kallad NPU-del. Den används uteslutande för AI-beräkningar och avlastar processorn från den typen av arbete. Det gör bland annat bildanalyser och dylikt flera gånger snabbare och energieffektivare.

Exakt när Snapdragon 8150 släpps återstår att se. Qualcomm kan även släpa SDM855AU som är en bilspecifik modell för smarta system i bilar. Båda väntas komma under 2019, men när en presentation sker är i skrivande stund okänt.