Snabbare Xbox One X med Seagate Game Drive

seagate-game-drive-xbox-ssd

Seagate Game Drive är en extern SSD-disk på 512 GB till 4 TB. Den utökar hårddisken som sitter i din Xbox One X. Du kan installera fler spel och de laddar mycket snabbare från SSD-disken jämfört med hårddisken i konsolen.


  • Minskar laddningstiderna för spelen med upp till 50 procent eller mer
  • Seagate Game Drive finns i storlekarna 512 GB till 2 TB med SSD, och upp till 4 TB med HDD
  • Kostnaden är skyhög och rättfärdigar knappt skillnaderna
  • Installera spel snabbare på Xbox One med Faststart

Xbox One X är i grunden en extremt kraftfull spelkonsol som klarar att köra dina spel i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Med spel som kan ta upp till 100 GB på hårddisken är det inte konstigt om de tar lång tid att ladda för konsolen. Med Seagate Game Drive går det mycket snabbare.

När webbsajten Windows Central testar Seagate Game Drive med sin Xbox One X och fyra spel märker de stora skillnader. I ett fall noterade webbsajten en halvering av laddningstiden vilket är anmärkningsvärt. Här är de fyra spelen med laddningstider och skillnaden i procent.

SpelXbox One XSeagate SSDSkillnad
Assassin’s Creed Odyssey2 minuter 32,5 sekunder1 minuter 37.25 sekunder-36,23 %
Nier: Automata1 minuter 37.46 sekunder1 minuter 7.75 sekunder-30,48 %
Shadow of the Tomb Raider2 minuter 6.55 sekunder1 minuter 1.32 sekunder-51,54 %
State of Decay 23 minuter 22.79 sekunder1 minuter 43.15 sekunder-49,13 %

Tiden mättes från hemskärmen till att spelet laddat klart.

Notera att Xbox One X har en snabbare inbyggd hårddisk än både Xbox One S och den äldre Xbox One-modellen. Du kan alltså räkna med ännu större skillnad om du använder Seagate Game Disk med dessa spelkonsoler.


microsoft-xbox-one-x-staende
Mycket snabbare laddningstider med Xbox One X och Seagate Game Drive.

Seagate Game Drive är snabb men kostsam

Seagate Game Drive har en maximal hastighet på 540 MB/s, vilket kan jämföras med Microsofts officiella externa hårddisk som klarar 150 MB/s. Den fysiska storleken är försvinnande liten med sina 94 x 79 x 9 centimeter. Det här är en produkt designad för att inte göra något väsen av sig.

Den billigaste modellen på den svenska marknaden just nu är en äldre variant med vanlig hårddisk på 2 TB. Den kostar 999 kronor för Xbox och Playstation. Här under hittar du cirkapriserna i skrivande stund för Seagate Game Drive med hårddisk.

StorlekXbox OnePlaystation 4
Seagate Game Drive 512 GBXX
Seagate Game Drive 1 TBX799 kronor
Seagate Game Drive 2 TB999 kronor949 kronor
Seagate Game Drive 4 TB1 353 kronor1 390 kronor

Men om du vill ha en Seagate Game Drive med SSD-disk då? Ja då blir det genast mycket mer intressant. Prisjakt listar i skrivande stund bara en modell på 512 GB – och den butik som säljer denna tar cirka 2 000 kronor.

Det är svidande mycket pengar för en SSD-disk som bara kan ha fyra eller fem av de större spelen på marknaden. Tänkt att Gears of War 4 tar 116 GB och Red Dead Redemption 2 tar cirka 100 GB per installation.

Mer nyfiken på Seagate Game Drive med SSD? Läs hela recensionen på Windows Central här.