Snabbare uppdateringar till Android med krav från Google

Android Logo 950 x 500

Ett av de absolut största problemen med Android är att mobiltillverkarna är notoriskt dåliga på att släppa uppdateringar. Google är i särklass bäst med sina Pixel-telefoner, men utöver det blir det snabbt mycket sämre. Nu kan Google ta i med hårdhandskarna för att tvinga tillverkarna till snabbare uppdateringar till sina telefoner.

  • Kräver att telefonerna använder Android 8.0+ och stöd för Project Treble
  • Nytt avtal för OEM-tillverkarna
  • Gäller troligtvis bara nya telefoner och inte i Kina
  • Bristanda säkerhetsuppdateringar är ett enormt problem i Android-världen

Under Google I/O sade företaget att de kommer att tvinga tillverkarna att släppa regelbundna säkerhetsfixar till sina telefoner. Exakt vilka tidsramar som Google menar med ”regelbundna” återstår att se, det är dock positivt att företaget erkänner problemet med säkerhetsbrister på Android-marknaden.


En billigare mobiltelefon i budget- eller mellanklassen från de flesta tillverkarna får på sin höjd några få uppdateringar under det första året. Därefter är det inte sannolikt att det släpps några säkerhets- eller prestandafixar – vilket gör telefonerna extremt sårbara för olik attacker.

När miljarder användare är i farozonen blir det en stor måltavla. Så det behövs starkast möjliga försvar. Vi har arbetat med att lägga in skapandet av säkerhetsfixar i våra OEM-avtal. Detta kommer att leda till en massiv ökning av antalet enheter och användare som får regelbundna säkerhetsfixar.
– David Kleidermacher, säkerhetsansvarig för Android

Tyvärr saknas vidare detaljer kring exakt hur det hela ska fungera. Det är troligt att Google inte kommer att forcera de nya kraven retroaktivt utan bara på nya telefoner med Android Oreo eller senare. Det lär också krävas stöd för Google Play Services om det hela ska fungera; vilket betyder att den kinesiska marknaden får stå utanför det nya OEM-avtalet.

Ett annat krav är att telefonerna i fråga måste ha stöd för Project Treble. Med den kan tillverkarna släpa snabbare uppdateringar genom att separera själva operativsystemet från mjukvaran som tillverkarna själva lägger in i telefonerna. Har du en telefon med Android 8.0 eller senare kan du kolla om Project Treble stöds – läs mer här.

Det är mycket positivt att Google tar tag i säkerhetsproblemen och faktiskt försöker hitta en lösning. Frågan är hur OEM-tillverkarna reagerar på det nya avtalet, om de accepterar förändringarna och om det faktiskt kommer snabbare uppdateringar.

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.