Webbläsaren Google Chrome blir snart bättre på att gå tillbaka i historiken med bakåt-knappen. Utvecklarna som arbetar med webbläsaren avslöjar att de håller på med nya funktioner som gör knappen mycket effektivare.
- Effektivare cache gör att du laddar sidorna snabbare när du går framåt och bakåt
- Liknande teknik finns redan i Firefox och Safari
- Släpps inte till Google Chrome förrän under 2020
- Facebook stänger ner VPN-tjänsten Onavo
Enligt utvecklarna handlar det om prestandaförbättringar som gör att tidigare sidor kan laddas mycket snabbare i webbläsaren. Detta tack vare nya funktionen ”bfcache” som gäller för både bakåt- och framåtknappen.
Varför blir Chrome snabbare med bfcache?
Idag beräknar man att 10 procent av sidorna som desktop-användarna laddar är sparade sidor i cachen på datorn. På mobilen är motsvarande siffra hela 19 procent.
När du besöker en radan cache-lagrad sida måste webbläsaren ladda om hela innehållet. Det betyder att bilder måste laddas om, javascript köras och html-filer renderas. Skillnaden mot en sida som inte är cache-lagrad är att allt göras från hårddisken; någon nätverkstrafik behövs alltså inte.
Med funktionen bfcache kan Google Chrome spara hela sidans tillstånd (även kallat ”state”).
Det betyder att när du lämnar sidan (exempelvis genom att klicka på en länk eller stänger ner fliken) och sedan går tillbaka till den så är det precis som om du aldrig lämnade. Allt är precis som när Google slutade visa sidan.
Okej, men exakt vad betyder det då?
Tänk att du klickar dig in på en sida och redan innan den hinner ladda färdigt till 100 procent så klickar du vidare på en länk.
Vad som händer är att Google Chrome i princip sparar en kopia av allt som visades på sidan, i exakt det tillstånd som det befann sig i. När du går tillbaka till sidan så hämtar Chrome det tillståndet och fortsätter ladda därifrån.
Google Chromes sätt att se på det så har du aldrig lämnat sidan.
Är det bara Chrome som klarar det här?
Nej, både Mozilla Firefox och Apple Safari använder liknande tekniker idag. Skillnaden är att de redan fungerar medan funktionen i Google Chrome fortfarande är under utveckling.
Mozilla Firefox använder en liknande funktionalitet sedan Firefox 1.5 som släpptes 2005. Och Apple Safari har också en liknande funktion kallad ”page cache” som introducerades redan 2002.
Tråkigt nog kommer det sannolikt dröja länge innan Chrome får ett färdigt, implementerat stöd för bfcache. Google planerar att testa funktionen under 2019 och först under året därpå kan en färdig version släppas.
Vilka är fördelarna och nackdelarna med bfcache i Google Chrome?
Det finns flera fördelar med bfcache i webbläsaren. Bland annat kommer energiförbrukningen att minska, vilket gör att batteritiden ökar i bärbara datorer, mobiltelefoner och surfplattor.
Anledningen är att webbsidorna laddas mycket snabbare och kräver mindre processorkraft. Det betyder lägre energiåtgång och mindre värmeutveckling.
Samtidigt finns nackdelar med den här typen av cachelagring. Minnesanvändningen kommer sannolikt att öka, något som ökar på den redan avsevärda åtgången av RAM-minne som Chrome behöver idag.
Om du vill veta mer om nya funktionaliteten direkt från Google så finns en officiell bloggpost här.
Lämna ett svar
Visa kommentarer