Smartklockor är inte populära — långsam utveckling till 2021

Apple Watch 950 x 500 px

Du borde verkligen skaffa en smartklocka. Det är mitt råd för 2018. Fördelarna uppväger utan tvekan nackdelarna jämfört med ett traditionellt, analogt armbandsur.

Statistiken pekar dock på att många fortfarande inte har något intresse av att skaffa en smart klocka till handleden — en trend som kan hålla i sig under de kommande åren.

Enligt analytikern Cindy Liu på statistikföretaget eMarketer är smarta högtalare betydligt mer intressanta för konsumenterna idag.

Det är svårt att rättfärdiga kostnaden för en smartklocka till konsumenterna när de ibland är dyrare än mobiltelefoner menar Cindy. Istället är det smarta högtalare med stöd för digitala assistenter som lockar.

Smartklockorna förutspåddes ha en strålande framtid

Nyheten är knappast förvånande för många (allra minst tillverkarna och e-handeln).

Trots att produktsegmentet förutspåddes ha en strålande framtid redan 2015 så tog den aldrig fart på marknaden. För att lyckas måste smartklockorna få ett nytt syfte som lyfter fram deras egenskaper. Annars kan utvecklingen på marknaden minska till ensiffrig försäljningökning under 2018.

Så här ser globala statistiken ut från analytikerfirman Statista:

Smartklockor Aktivitets- och hälsomätare Sportklockor Andra smarta mätare
2014 13% 74% 11% 2%
2015 24% 59% 8% 9%
2016 31% 54% 6% 9%
2017* 41% 47% 4% 8%
2018* 52% 39% 3% 7%

Källa: Statista, *Beräknade siffror

När smartklockorna introducerades på allvar var det främst män som hoppade på tåget och skaffade en.

Smarta prylar på kroppen var främst intressanta för män som snabbt hoppade på tåget och skaffade aktivitetsarmband och smarta klockor. Men i takt med att tillverkarna lyfter fram hälsofördelar och sportfunktioner har istället kvinnor på senare år visat större intresse.

Enligt eMarketer föredrar männen de multifunktionella smartklockorna medan kvinnorna hellre köper aktivitetsmätare. Åtminstone på den amerikanska marknaden. Exakt hur det står till i Sverige finns ingen statistik på idag.

Huawei Watch Black
Huawei Watch är en riktigt bra smartklocka.

Bristande stöd begränsar utanför de största marknaderna

Tillverkarnas brist på stöd för det svenska språket har kraftigt begränsat användningen av digitala assistenter, smartklockor och smarta högtalare i vårt avlånga land. Visst finns några praktiska kommandon som fungerar, men integrationen är betydligt sämre än vad exempelvis finns i USA.

Trots det kan jag starkt rekommendera att du skaffar en smartklocka.

Den mäter din dagliga aktivitet, visar datum och tid, och notifierar dig när någon ringer eller skickar meddelande. Vissa modeller har pulsmätare som ger ytterligare hälsodata, du kan styra uppspelningen av musik på telefonen, se din inköpslista när du handlar och mycket mer.

Själv använder jag en Huawei Watch med inbyggd mikrofon. Det gör att jag kan svara på samtal även när telefonen inte är i närheten. Det gör också att jag kan diktera meddelanden, starta en timer när jag lagar mat och liknande. Väldigt praktiskt och jag rekommenderar dig att prova om du kan.

Det här måste tillverkarna göra för att lyckas

Smartklockorna måste få länge batteritid

Analoga armbandsur har batterier som håller i mer än ett år. Det är inte rimligt att en smartklocka ska hålla lika länge, men åtminstone några veckor borde vara möjligt.

De semi-smarta sportklockorna har ibland batteritider på 10-15 veckor, klart mycket bättre än 24-48 timmar som normala smartklockor håller innan de måste laddas igen.

Dessutom används ibland proprietära laddningskontakter vilket betyder att du inte kan köpa vilken tredjepartsladdare som helst till en del modeller.

Bättre språkstöd för digitala assistenter

Google Assistant Logo Question

Tillverkarna måste ge bättre språkstöd för sina digitala assistenter.

Röststyrning är superhett i exempelvis USA vilket driver på utvecklingen, men i resten av världen begränsas vi av ett betydligt mindre antal kommandon som kan användas.

Dessutom är integrationen med andra tjänster sämre här. Du kan inte få sportresultat, vägbeskrivningar eller boka bord på restauranger i samma utsträckning som i USA.

Fler och snabbare uppdateringar

Apple Watch uppdateras regelbundet med ny mjukvara, men på Android Wear-sidan ser det mycket dystrare ut.

Google har inte lagt ner utvecklingen (Wear 2.6 släpptes exempelvis i november 2017) av Android Wear, men det råder stor osäkerhet om Android Wear-modellerna som går att köpa faktiskt uppdateras i framtiden eller inte.

Kommer modell X eller Y få nästa stora uppdatering från Google?

Analoga klockor måste inte uppdateras mer än att dubbelkolla så tiden är korrekt. Därmed är de inte beroende av stöd från tillverkaren eller mobiltelefonen de (inte) är ansluta till.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.