Smarta klockor används för att spionera på barn och deras lärare i skolorna

gator-2-childens-smartwatch
Bild: Gator 2

Smarta klockor för barn kan tyckas riktigt smart och praktiskt. Men om man tittar lite djupare kring funktionaliteten går det snabbat att förstå vilket integritetshot de är mot inte bara barnen, utan hela omgivningen.

  • Tysk myndighet förbjuder smarta klockor för barn
  • Kan användas för att spionera på barnen och omgivningen
  • Många smartklockor har kraftigt bristande säkerhet
  • Föräldrar uppmanas förstöra smartklockorna

Många smartklockor för barn har inbyggd mikrofon som gör att barnens föräldrar kan avlyssna exempelvis lärare och andra barn i skolan. Det här är något som tyska myndigheten Bundesnetzagentur reagerar starkt mot och förbjuder nu smartklockor för barn med inbyggd mikrofon.


I ett pressmeddelande skriver myndigheten att denna typ av klockor är en otillåten sändare som kan användas för att tjuvlyssna på omgivningen. I ett omedelbart förbud stoppas de smarta klockorna och lärare på skolor uppmanas hålla ögonen öppna efter prylen på barnens handleder.

De föräldrar som har köpt smartklockor med mikrofon till sina barn ombeds förstöra klockorna och skicka resterna till Bundesnetzagentur för att visa att så har skett.

Och det är inte bara tyska myndigheter som reagerat på de handledsburna barnprylarna.

Norska myndigheter testart smartklockor för barn – är starkt kritiska

Norska Forbrukerrådet, som är den norska motsvarigheten till svenska Konsumentverket, har tidigare släppt en kritisk rapport om hur osäkra smartklockor för barn faktiskt är.

I ett test (pdf) där myndigheten bland annat granskade modeller från Gator, Tinitell, Viksfjord och Xplora noterades stora brister kring säkerheten. I samtliga testfall noterades att obehöriga enkelt kunde ta kontrollen över smartklockorna och styra dem för att lyssna på omgivningen.

Nästan värre är också att hackare i vissa fall kunde spåra vart barnen befann sig, vilket öppnar upp för otänkbart hemska scenarion om tekniken utnyttjas av fel personer.

Det är inte ovanligt att det dyker upp kritik mot smarta leksaker för barn och inte bara smartklockor. Exempelvis satte en stor säkerhetsläcka där flera miljoner uppgifter om barn och föräldrar läckte ut på internet satte kinesiska tillverkaren Vtech i rampljuset under 2015. Och de är inte ensamma om att drabbas av detta återkommande säkerhetsproblem.

Vad tror du om säkerhets- och integritetsproblemen med de allt smartare barnprylarna i våra hem?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.