Gratisverktyget Kaspersky Software Updater hittar uppdateringar till dina program åt dig

Kaspersky Software Updater
Första skärmen du ser efter installationen har en enda knapp.

Kaspersky Software Updater är ett gratisverktyg som automatiskt uppdaterar dina program i Windows. Det ökar säkerheten i datorn då gamla versioner ofta innehåller sårbarheter som utnyttjas av hackare.

Den här typen av program varierar stort i kvalitet och Kaspersky Software Updater ligger i överkanten kvalitetsmässigt. Du får precis den funktionalitet som behövs och programmet påverkar inte datorns prestanda vid användning.

När du har det körandes i Windows lägger sig Kaspersky Software Updater i bakgrunden med en ikon i aktivitetsfältet. Därifrån kollar den automatiskt efter nya programversioner en gång i veckan som standard. Vill du kolla oftare eller mer sällan går det att ställa in.

Om programmet hittar en uppdatering får du en notifikation om det. Väljer du att installera via verktyget sköts installationen helt i bakgrunden och du slipper de flesta dialogrutor som annars dyker upp med uppdateringar.

Ibland finns det anledningar att inte uppdatera program. Du kan givetvis välja bort dessa om du vill behålla de gamla versionerna på datorn.

Kaspersky Software Updater fungerar inte med alla program

Kaspersky Software Updater
Kaspersky Software Updater låter dig installera flera program samtidigt.

När programmet söker efter uppdateringar kan du välja mellan en full sökning som letar efter alla nya versioner till installerade mjukvaror på datorn, eller en begränsad och snabbare sökning som bara söker efter de viktigaste uppdateringarna.

Här rekommenderar vi att du väljer den kompletta sökningen då det egentligen inte finns någon anledning att snabbsöka. Varför begränsa när det knappast finns någon vinst i det?

Verktyget är inte direkt någon nyhet på marknaden utan har funnits tillgänglig sen 2015. Sen första versionen släpptes har Kaspersky regelbundet uppdatera verktyget med bland annat ett förbättrat gränssnitt.

En detalj som är nämnvärd innan du laddar ner och provar Software Updater är att verktyget inte är kompatibel med precis all mjukvara som kan laddas ner. Kaspersky har en officiell lista på sin webbsajt med många av de stora utvecklarna. Exempelvis Adobe, Apple, Google, Mozilla och Oracle.

Du kan läsa mer om Kaspersky Software Updater och ladda ner gratisverktyget här.

Kaspersky erbjuder flera gratisverktyg för Windows & Mac

Kaspersky Software Updater
Få inställningar gör programmet lättare att använda.

Kaspersky Software Updater ingår i en uppsättning med gratis program som säkerhetsföretaget erbjuder på sin webbsajt. Blanda dessa finns ett antivirusprogram, en säkerhetsscanner som rapporterar hot på hårddisken, en systemscanner som letar prestandaproblem samt ett verktyg för att rensa bort ad-ware.

I många fall behöver du inte betala flera hundra kronor för ett bra säkerhetsprogram. Alla de stora säkerhetsföretagen har utmärkta gratis antivirusprogram som kan kombineras med Malwarebytes Anti-Malware, den sistnämnda är ett riktigt bra komplement för manuell scanning av datorn.

Vilken säkerhetslösning använder du idag?

Nämnvärt: Om du installerar Kaspersky Software Updater laddar du först ner en installationsfil på 2,30MB. När denna körs hämtar programmet ytterligare 56MB som är själva programfilerna som installeras i Windows.

Installationen lägger in Software Updater som en tjänst i Windows vilken ser till att programmet startar automatiskt när operativsystemet laddas. Om du inte vill att det startar automatiskt måste denna avaktiveras.

Alternativ till Kaspersky Software Updater

glary-utilities-uppdateringar-nov2017
Glary Utilites kan hitta uppdateringar och har många fler funktioner.

Glary Utilities är ett annat gratisverktyg som också kan hitta uppdateringar till dina program. Verktyget är dessutom betydligt mer funktionsrikt med många praktiska lösningar för att hitta och ta bort onödiga filer från hårddisken.

Det som primärt skiljer Glary Utilities från Kaspersky Software Updater är att den sistnämnda sköter uppdateringarna åt dig. Med Glary Utilities öppnas en sida till webbsajten Filepuma i webbläsaren där du själv får klicka och ladda ner uppdateringarna, en efter en.

Vår rekommendation är att du använder dig av båda programmen då de kompletterar varandra på ett bra sätt. De hittar olika program som måste uppdateras och Glary Utilities har ovärderliga verktyg för att rensa bort filer och registret i Windows.

Du kan läsa mer om Glary Utilities och ladda ner gratisverktyget här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.