Smart Reply i Android Wear 2.0 använder artificiell intelligens

Android Wear 2.0 Smart Reply

En av de nya och kanske mest intressanta funktionerna med Android Wear 2.0 är Smart Reply. Det är teknik för att med AI ge förslag på snabbsvar till meddelanden när du själv inte har tid eller lust att svara med det inbyggda tangentbordet.

Smart Reply är fullt integrerad i din smartklocka via operativsystemet och fungerar även utan internetanslutning. Och det är den lilla detaljer som gör funktionen så intressant. Enligt Google sköts alla beräkningar direkt i smartklockan, något som företagets egna forskare först sa var omöjligt.

Googles AI-grupp antog utmaning och kom fram med en smart lösning som använder en helt ny arkitektur för AI-funktionalitet som inte bara fungerar med Android Wear 2.0 utan en mängd andra plattformar.

Målet var att skapa en extremt lättviktig AI med smart funktionalitet och låg minnesanvändning. Smarta klockor har mycket begränsad prestanda, så ju mindre resurser som krävdes desto bättre, och här har Google lyckats riktigt väl. Smart Reply är snabb, enkel och åtminstone hyfsat korrekt i sina förslag.

Smart Reply är bra men inte optimal

Tillräckligt för att implementeras fullt ut i Android Wear 2.0 och i applikation Allo för Android. Som med all teknik finns givetvis barnsjukdomar att ta hand om och Google har händerna fulla. Inte för att AI-tekniken har stora brister rent tekniskt (vad vi vet) utan för att smarta svar inte alltid är så smarta.

Smart Reply lär sig (det är trots allt en AI) med tiden hur du brukar svara på meddelanden och tar med det i beräkningarna när du får dina förslag. Men tekniken bakom AI:n är inte bra nog för att fånga din personlighet och känslan bakom varje svar. Och det kommer dina mottagare att märka.

Ett tips är att undvika AI-svaren tills Google har fixat de barnsjukdomar som finns med framtida uppdateringar. Istället rekommenderar vi att du svarar på meddelanden med diktering, förutsatt att din smartklocka har inbyggd mikrofon för detta. Det är mer personligt och Android Wear gör ett bra jobb med att identifiera vad som sägs (åtminstone i våra tester). Eller så väntar du bara med att svara tills du kan skriva på telefonen eller smartklockan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.