Samsung bekräftar assistenten Bixby — åtminstone inofficiellt

samsung bixby eu application form

Samsung bekräftar att de utvecklar en digital assistent. Inte via sina officiella kanaler utan mer oavsiktligt via en ansökan om namnskydd till europeiska myndigheter — och precis som tidigare rapporterat är namnet på assistenten Bixby.


Tidigare i december förra året kom de första uppgifterna om att Samsung planerade att släppa en digital assistent kallad Bixby. En assistent som ska konkurrera med lösningar från Google och göra Samsung mindre beroende av sin konkurrent.

Redan med Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus kan vi få se Bixby i arbete med stöd för röstkommandon på engelska, kinesiska, franska, tyska, italienska, koreanska, portugisiska och spanska. Som ni märker är svenska inte med vilket gör assistenten klart mindre användbar här i Sverige.

Samsung Hello

Och det går helt i linje med vad Google och Microsoft gjort med sina digitala assistenter. Google Assistent och Microsoft Cortana saknar båda svenskt språkstöd och det finns inga officiella planer på att inkludera Sverige i listan.

Samtidigt med Bixby arbetar det sydkoreanska företaget med något de kallar Samsung Hello. Exakt vad det är står ännu oklart men det spekuleras i att det bakom namnet döljer sig en Google Now-liknande tjänst.


För de som undrar kan nämnas att Google Now är en annan digital assistent som är tätt integrerad med företagets sökmotor. Den används primärt för att visa relevant information för användaren, som hur lång tid det tar att åka hem när man är på resande fot, vad vädret är just nu och mer.

Om Samsung kommer att presentera Bixby och Hello samtidigt med nya Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus återstår att se. Men det vore spännande att få ännu en assistent på marknaden som kan driva utvecklingen framåt. Frågan är bara hur mycket vi kan nyttja Bixby och Hello här i Sverige.