Slut för Chrome-tillägg som bryter kryptovalutor – Google sätter ner foten

Bitcoin logo

Google sätter stopp för Chrome-tillägg som bryter kryptovalutor. Med start idag accepterar inte längre Chrome Web Store tillägg och anledningen till beslutet är en kraftig ökning av skadliga tillägg som visas i butiken.

  • 90 procent av tilläggen som nekas bryter mot Googles regler
  • Alla blockchain-tillägg blockeras inte – vissa tillåts fortfarande
  • Befintliga kryptovalut-tillägg i Chrome Web Store tas bort i juni

Nya tillägg som bryter kryptovalutor med användarnas datorer och kommer inte att synas på Chrome Web Store. Redan befintliga tillägg avlistas från butiken under juni månad, om inte utvecklaren bakom tillägget gör ändringar i koden.

Tillägg som använder så kallad blockchain-teknologi för andra syften än kryptovalutor är fortvarande välkomna till Chrome Web Store.

“The extensions platform provides powerful capabilities that have enabled our developer community to build a vibrant catalog of extensions that help users get the most out of Chrome. Unfortunately, these same capabilities have attracted malicious software developers who attempt to abuse the platform at the expense of users.”

Google har, precis som många andra företag, allt mer lutat åt en negativ hållning kring kryptovalutor. Med stigande priser och ökat intresse följer kriminella som blir allt bättre på att lura oförsiktiga webbsurfare på olika vis. Allt från att investera i värdelösa valutor till att lämna ut betalkortsinformation.

Hela 90 procent av alla tillägg för Chrome och som bryter kryptovalutor har nekats listning på Chrome Web Store. I samtliga fall har tillägget brutit mot de regler som Google satt upp, vilket tydligt visar vilken smutsig bransch kryptovalutor har blivit.

Att bryta en kryptovaluta kan kraftigt påverka datorn eller telefonen som används. Hårdvaran, så som processor och grafikkrets, används maximalt vilket ökar slitage och värmeutveckling. I vissa fall när kylningen inte varit tillräcklig så mycket att kretsarna gått sönder.

Från intresserade till företag och myndigheter i många länder håll koll på hur kryptovalutor utvecklas, och huruvida det behövs reglering från myndighetshåll för att hålla tekniken i schack. Hittills har flera länder valt att officiellt inte erkänna kryptovalutor som en riktig valuta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.