SkyDrive får OCR-teknik – kan lyfta text från bilder

microsoft skydrive logo

Microsoft introducerar OCR-teknik till SkyDrive. Tanken är att text i bilder ska kunna extraheras på ett smart sätt och det hela liknar funktionaliteten som redan finns i Google Drive och Evernote. Det här är den första av flera nyheter till SkyDrive som är beroende av sökmotorn Bing och allt är till för att göra bildhanteringen såväl smartare som mer praktisk för användarna.

Enligt en talesperson på Redmond-företaget ska OCR-verktyget köra igång automatiskt när man öppnar en bild från SkyDrive. Språken som stöds är engelska, franska, tyska, portugisiska och spanska. Formatstödet är något begränsat men ska åtminstone sträcka sig över de allra vanligaste bildformaten som används idag (låt mig gissa: jpeg, gif, bmp och png).

OCR, som är en förkortning av ”Optical Character Recognition”, har funnits i Google Drive sen maj tidigare i år. Evernote har haft funktioner som kan extrahera text från bilder väldigt länge nu och har i det närmaste optimerat det hela till perfektion. Det är en otroligt praktisk möjlighet för de som tar bilder av exepelvis en tidning, skylt, bok eller liknande för senare läsning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.