Skarpare bild med VLC om du har ett Nvidia-grafikkort

vlc cone logo

Mediaspelaren VLC är en av de mest använda programmen för att spela upp mediafiler, och nu har den fått en ny funktion som gör att videobilden blir skarpare. Funktionen kallas Nvidia Video Super Resolution (VSR), och den använder Tensor-kärnorna i grafikkort från Nvidia för att öka bildkvaliteten.

VSR-tekniken fungerar genom att ta en vanlig video och öka upplösningen på den. Detta görs genom att använda Tensor-kärnorna i grafikkortet för att lägga till extra detaljer i bilden. Det kan göra att bilden blir betydligt skarpare och mer detaljerad.

För att använda VSR i VLC måste du ha en Nvidia-grafikkort med Tensor-kärnor. När du har aktiverat VSR i VLC kan du välja vilken upplösning du vill ha på din video. Du kan välja mellan en rad olika upplösningar, och du kan också välja en anpassad upplösning om du vill.

nvidia geforce rtx 3080

Det finns också en annan fördel med att använda VSR i VLC: det fungerar inte bara för lokala filmer utan också för strömmad video. Detta innebär att du kan titta på videor på webben, till exempel på YouTube eller Netflix, och få en skarpare bild.

För att använda tekniken så behöver du senaste versionen av VLC. Du hittar den på den officiella webbsajten och den du behöver är VLC 3.0.19 RTX Vetinari.

Du MÅSTE ha ett RTX 3000- eller 4000-kort i datorn för att det ska fungera. Äldre modeller är helt ute i kylan. När du har säkerställt att datorn har rätt grafikkort, att Nvidias drivrutiner för grafikkortet är de senaste och att du använder VLC 3.0.19 eller senare så aktiverar du VSR-stödet via Nvidias kontrollpanel.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.