Skärmen i Iphone 6 skyddas av safirglas

Apple iPhone 6

Apple betalar GT Advanced Technologies inte mindre än 578 miljoner dollar för att de ska snabba upp utvecklingen av nästa generations safirglas. Anledningen är att företaget vill ha det skyddande glaset i kommande Iphone 6 – och det är bråttom om de ska hinna få fram det nya glaset i tillräckliga kvantiteter och få rätt egenskaper.

Pengarna som överförs till tillverkaren kommer att användas för att bland annat skaffa superavancerade ugnar som ska bidra till en lägre tillverkningskostnad samtidigt som man kan öka mängden glas som produceras. Risken är att Apple tvingas förlita sig på en enda tillverkare för safirglaset – så det är inte konstigt att miljardbelopp satsas för att säkerställa en bra produktionslinje.

Redan idag används safirglas i befintliga Iphone 5S då skyddet finns till både kameran och omtalade Touch ID-sensorn. Det är förhållandevis små mängder glas med tanke på att Apple vill skydda hela skärmen i nästa modell. Det är förståeligt att safirglas kommer att användas då det påstås vara 2.5 gånger tåligare än Gorilla Glass som finns i Iphone 5S och Iphone 5C.

Jeff Nestel-Patt är marknadsansvarig på GT Advanced Technologies och enligt honom ska det nya materialet som Apple beställt vara ruskigt tåligt mot repor. Inte ens om du tar en safirskiva och försöker repa det mot betong ska det synas något på glaset. Imponerande om det stämmer, men om man ser till historien så är det alltid lättare att repa än vad som påstås av tillverkarna.

Apple vill bygg tillverkningsanläggning i USA

Enligt uppgifter från tidigare i november så har Apple långtgående planer på att bygga en egen tillverkningsanläggning för att ta fram safirglas i USA. GT Advanced Technologies ska stå för materialet som behövs vid konstruktionen och det påstås var ett mångårigt avtal mellan de båda företagen. 700 nya jobb väntas skapas när anläggningen är klar i Mesa, Arizona. När det ska vara klart förtäljer tyvärr inte historien.

Det är helt klart så att Apple kommer att satsa enormt på safirglas i framtiden och det skulle absolut inte förvåna om Iphone 6 och även framtida modeller skyddas av materialet. Hela tiden utvecklas nya alternativ som testas och sedan förbättrats – så även med safirglas. Hittills har det varit ett riktigt dyrt material som bara använts på mindre områden i de enheter som ska skyddas, men nu är det alltså dags för 5-tumsglas eller större om uppgifterna stämmer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.