Skärmdumpar i Mac OS X – så byter du bildformat och standardmapp

Bash Standardformat Skärmdump

Mac OS X har ett riktigt smidigt verktyg för att ta skärmdumpar direkt i operativsystemet. Ett ovärderligt verktyg för den som snabbt vill ta bilder på olika delar av skärmen utan att ladda hem en separat applikation för det.


Ett problem med verktyget är dock att alla bilder sparas i png-formatet vilket betyder att de måste redigeras i efterhand. Det är givetvis inget krav men png ger betydligt större filstorlekar än jpeg och vill man spara utrymme är redigering ett måste.

Om man inte ställa in OS X att spara skärmdumparna som jpeg direkt vid tagning vill säga. Tyvärr finns i skrivande stund ingen inställning att göra via dialogruta men genom att klistra in en enkel textrad i Terminalen så löser sig den saken.

Öppna Terminalen och klistra in följande textrad:

defaults write com.apple.screencapture type jpg

 


Svårare än så är det inte. Men vad om du vill byta plats där skärmdumparna sparas som standard? Skrivbordet är ett snabbt och enkelt ställe att hitta bilderna på när man behöver dem men en dedikerad mapp för dessa är ofta bättre.

Klistra in raden här under i Terminalen. Byt ut ”Skärmdumpar” mot ett bättre namn om du vill:

defaults write com.apple.screencapture location ~/Skärmdumpar

Du kan även skapa en mapp via Finder, ta bort delen ”~/Skärmdumpar” och dra mappen du vill använda från Finder till Terminalen. Då kommer sökvägen till vald mapp att klistras in direkt efter ”location”. Prova, det är väldigt enkelt.

När du kört någon av de båda kommandona i Terminalen måste du även köra den här för att ändringarna ska gälla:

killall SystemUIServer

Har du provat tipsen? Skriv gärna en rad och berätta hur det gick!