Skadeprogram till Mac ökar – ny rapport från säkerhetsföretag

Malwarebytes Logo

Fortfarande tror många att Mac är förskonade från skadeprogram, så kallad malware. Men det är tyvärr långt ifrån sanningen. Enligt en ny rapport så ökar antalet skadeprogram för Mac snabbt – och om använder macOS gäller det att se upp.


Vad har hänt?

Säkerhetsföretaget Malwarebytes har släppt en rapport som indikerar att antalet skadeprogram för Mac-datorer ökat markant. Av de 25 mest spridda skadeprogrammen under 2019 så riktar sig 6 av dem mot Mac-användare. Och cirka 16 procent av alla infektioner av skadeprogram sker på macOS, trots att Windows-användarna är hela 12 gånger fler.

Vilka är Malwarebytes?

Malwarebytes är ett säkerhetsföretag som bland annat erbjuder säkerhetsmjukvara med samma namn; i skrivande stund är senaste versionen Malwarebytes 4.0. Säkerhetsföretaget har generellt positiv kritik för sin mjukvara, men kanske har det inte gått fullt så bra på senare tid enligt en rapport från AV-Test.

Vilket är det mest spridda skadeprogrammet för Mac under 2019?

NewTab är det med spridda skadeprogrammet för Mac. Det är ett skadeprogram som är ett tillägg för främst webbläsaren Google Chrome. NewTab finns även i begränsad form för Apple Safari som utdaterade (och i princip oanvändbar) version.

Det här gör NewTab om du drabbas: NewTab dirigerar om dig från legitima webbsajter till tilläggets förvalda, mer skumma (och i bland direkt farliga) webbsajter. NewTab kan även incjicera annonser i webbläsaren där det egentligen inte finns annonser.


NewTab heter så klart inte bara NewTab på internet.

Skadeprogrammet finns i en mängd olika varianter som alla försöker utge sig för att vara legitima tillägg av olika slag. Bland annat påstår sig skadeprogrammet kunna följa flygningar, visa kartor, följa skickade packet och ge snabbare åtkomst till e-postkonton.

Måste jag ha ett antivirusprogram på min Mac?

Tveklöst. Oavsett om du använder Mac, Windows eller Linux så ska du alltid ha ett antivirusprogram på datorn. Det är oansvarigt att inte göra det och dagens antivirusprogram belastar inte datorn nämnvärt när de bara ligger i bakgrunden och skyddar dig och din dator.

Mac är fortfarande jämförelsevis förskonade från skadeprogram, åtminstone om man jämför med Windows.

Och om du undviker piratkopierade filer från torrentsajter, håller dig till legitima webbsajter, öppnar mejl med försiktighet (= inte öppnar bifogade filer eller klickar på konstiga länkar helt planlöst) och laddar ner appar från Apple App Store så är sannolikheten att du drabbas av skadeprogram liten.

Med det sagt – ha ALLTID ett antivirusprogram på datorn. Även gratisvarianterna fungerar mycket bättre än att inte ha något alls.