Sign in with Apple släpps hösten 2019 – blir obligatorisk för många

Sign in with Apple
Sign in with Apple

Apple tvingar utvecklare att inkludera stöd för ”Sign in with Apple” om de har andra inloggningsalternativ i sina appar på iOS. Och tvånget kommer hösten 2019 med iOS 13 och iPadOS.


  • Måste användas i appar som stöder andra inloggningstjänster från Google och Facebook
  • Ett integritetsskyddande alternativ från Apple
  • Binder dig hårdare till Apples dyra ekosystem och kan vara svårt att komma ur
  • Lästips: Apple: iTunes för Windows är här för att stanna

”Sign in with Apple” är en ny, säker inloggningslösning som motsvarar befintliga snabbinloggningar från främst Google och Facebook.

Det är ett sätt att snabbt skapa ett konto och logga in till en app eller tjänst. Tanken är att man ska slippa krånglig inmatning av e-postadress och lösenord; istället används ett befintligt konto som kopplas mot det nya.

Målet med ”Sign in with Apple” är att skydda användarnas integritet. Detta genom att bara dela absolut minimum av information och detaljer om användaren.

”It’s good news because we each get a unique random address, and that means you can disable any one of them at anytime when you’re tired of hearing from that app. It’s really great.”

Craig Federighi, Apple

Givetvis vill Apple också binda användarna så tätt som möjligt till sitt eget ekosystem. Istället för att ge makten till Facebook eller Google så behålls användarna i ett system som nästan kräver att du har en iPhone, iPad eller Mac-dator för att kunna användas på ett bra sätt.


Det är alltså inte bara positivt att använda Apples lösning. Om du går från iOS till Android i framtiden kan det bli en mer problematisk övergång.

”Sign in with Apple” fungerar med både Face ID och Touch ID i såväl mobiltelefon som surfplatta. När du använder inloggningen första gången mot en ny tjänst genereras en ny, slumpmässig e-postadress som kopplas till din befintliga. Den nya adressen är den som visas för tjänsten du ansluter dig till.

Inloggningsfunktionen beta-testas sommaren 2019 och väntas kunna släppas till hösten 2019.

”Sign in with Apple” fungerar med iOS, iPadOS, macOS och i webbläsare.