Selfieappar på Android avlyssnade användare och visade fullskärmsreklam

selfieappar wandera google play store adware 2019

Selfieappar som spionerar på användarna gick att ladda ner från Google Play Store. Fler än 1,5 miljoner användare drabbades innan apparna plockades bort från appbutiken.


De två Android-apparna Sun Pro Beauty Camera och Funny Sweet Beauty Selfie Camera är rejält populära. De är så kallade selfieappar som med olika filter lägger på effekter på dina selfiebilder.

Låtar roligt och användbart, eller hur? Men vad sägs om att de även kör med rejält fulspel i bakgrunden. Båda apparna används för att spionera på sina användare och visa reklam som täcker hela skärmen.

Dessutom är apparna designade för att hindra användarna från att radera dem.

När apparna installeras skapar de en genväg i applådan och döljer sedan den riktiga appen. På så vis luras användarna att tro de tagit bort appen – men egentligen är det bara genvägen som försvunnit, och apparna kan ligga kvar i bakgrunden och visa reklam.


Selfieapparna togs snabbt bort från Google Play Store

Säkerhetsföretaget Wandera upptäckte de båda apparnas förehavanden och rapporterade apparna till Google den 11 september.

Google var snabba på att ta bort både Sun Pro Beauty Camera och Funny Sweet Beauty Selfie Camera, men fortfarande finns båda installerade på mängder av mobiltelefoner.

Om du vet med dig att du installerat antingen Sun Pro Beauty Camera eller Funny Sweet Beauty Selfie Camera så rekommenderas du att omedelbart avinstallera dem. Dock inte via applådan, utan via app-inställningarna i Android.

Har du redan tagit bort någon av apparna sen tidigare? Gå ändå in i app-inställningarna och kolla om appen finns kvar där!