Se upp Spotify – snart har Apple Music fler prenumeranter i USA

Apple Music Logo 950px

Apple Music har passerat 36 miljoner prenumeranter. En ökning från 30 miljoner som rapporterades tidigare i september 2017. Nu hotar Apples musiktjänst ingen mindre än Spotify på hemmamarknaden.


På den amerikanska marknaden ökade Apple Music med cirka fem procent varje månad. Spotify lyckades bara växa med två procent. Om skillnaden håller framöver kommer Apple Music att gå om Spotify i USA under sommaren.

Men det gäller bara på den amerikanska marknaden Om vi ser till den globala utvecklingen fortsätter Spotify att hålla ett rejält avstånd till Apple Music. Spotify har nämligen fler än 70 miljoner betalande prenumeranter totalt.

Och om vi räknar in gratisanvändarna som föredrar reklam framför en månadskostnad ökad antalet användare för Spotify till det dubbla, nämligen hela 140 miljoner användare. Och Spotify behöver varenda lyssnare som kan bidra till kassan – för företaget blöder pengar och har problem med stämningar.

Spotify stäms i domstol – kan kosta musiktjänsten 1 miljard dollar

Spotify har stämts i domstol efter påståenden om att musiktjänsten bryter mot copyright-lagarna och det kan kosta företaget över en miljard dollar om de förlorar alla sina mål. Redan idag har Spotify försökt lösa ut en del av stämningarna, bland annat genom att betala 30 miljoner dollar till National Music Publishers’ Association förra året.


Knappast nyheter som Spotify behöver inför sin stundande börsnotering senare under 2018. Musiktjänsten behöver fler användare, mer pengar och positiva nyheter.

Samtidigt går Apple Music som tåget och redovisar fler användare, mer pengar i kassan och en kraftig tillväxt. Music-tjänsten ingår i företagets kategori för tjänster, vilket om fattar bland annat prenumerationer på Music och nerladdningar från Apple App Store. En kategori som på pappret har ökat med 18 procent, räknat från år till år, till 8.47 miljarder dollar i intäkter.

Använder du Apple Music eller Spotify? Varför valde du den musiktjänst du använder? Skriv en rad i kommentarsfältet och berätta!