Samsung Z4 släpps med Tizen 3.0 och prislapp under tusenlappen

Samsung Z4 front

Samsung har presenterat en ny mobiltelefon med operativsystemet Tizen. Det är en tydlig markering mot Android som dominerar mobilmarknaden idag, men också ett steg bort från Google som står bakom den populära plattformen.

Samsung vill inte vara helt beroende av Android och Google. Tizen är den sydkoreanska tillverkarens väg ut och helt nya mobiltelefonen Z4 ska visa vägen för både operativsystem och användare.

Redan här kanske vi bör nämna att Samsung Z4 inte är någon konkurrent till företagets Galaxy S-serie med högpresterande mobiltelefoner. Istället handlar det om en budgetmodell med begränsad hårdvara som ska bli en uppvisningsmodell för vad Tizen klarar i segmentet.

Detaljerna värda att nämna är 4.5-tumsskärmen med upplösningen 800 x 480 pixlar, den ospecificerade fyrkärniga processorn klockad till 1.5 GHz, internminnet på 1 GB och de båda kamerorna på 5 megapixel. Batteriet är på 2 050 mAh och prislappen är kring 100 dollar, eller 1 000 kronor inklusive moms.

samsung z4 backSamsung använder Tizen 3.0

Med Samsung Z4 följer Tizen 3.0 som är den senaste versionen av operativsystemet. Det betyder de senaste säkerhetsuppdateringarna, stöd för 64-bitarsprocessorer, ökad prestanda och optimerad visning av högupplöst grafik. Även gränssnittet har förbättrats och fleranvändarsystem har implementerats, den senare speciellt för exempelvis bilar och TV.

— Vi är hängivna uppgiften att ge våra kunder telefoner med smartare interaktioner. Samsung Z4 erbjuder en enklare mobil upplevelse till förstagångsanvändare och representerar vårt engagemang kring expansionen av Tizens ekosystem, sade Dj Koh, VD för Mobile Communications Business på Samsung.

Samsung Z4 lanseras i utvalda länder senare under maj månad. Primärt kommer modellen att finnas tillgänglig på den indiska marknaden, men kanske kan den leta sig närmare Europa så vi kan testa den. Tre färger blir tillgängliga — svart, guld och silver — och första riktiga uppvisningen sker under Tizen Developer Conference den 16 till 17 maj.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.