Annons

Samsung släpper smartphones med 64-bitarsprocessorer

samsung-headquaters-logo

Apple kanske blir först ut med en smartphone som använder en 64-bitarsprocessor – Apple A7 – men konkurrenten Samsung tänker inte sitta overksam vid sidolinjen. Företaget låter meddela att kommande telefonmodeller får en 64-bitarsprocessor och även om de inte nämner vilka så är det kanske inte helt otippat om Galaxy S5 finns med i uppsättningen.

Uppgifterna kommer bara kort efter att Samsung gått ut med information om HMP-tekniken som ska förbättra deras Exynos 5 Octa-processor, en teknik som gör att man kan använda alla åtta kärnorna samtidigt. Om Samsung tänker använda ARMv8 i sina nya Exynos-processorer återstår att se, men med få val så skulle det nog inte förvåna någon om så är fallet.

För att en 64-bitarsprocessor ska fungera så måste det finnas stöd i operativsystemet som används – och där har Google en stor roll att spela. Android är otroligt fragmenterat idag för att passa en stor mängd telefoner, surfplattor, tv-apparater, mediaspelare och datorer. Risken är därför att Google måste göra en speciell avgrening för 64-bitarsplattformen.

Apple har en stor fördel då IOS är begränsat till ett betydligt färre antal telefoner och företaget kan optimera mjukvaran precis som de vill utan att behöva ta andra företag i beaktning. Nu när Apple har gjort en stor sak av 64-bitarsprocessorer så lär de andra aktörerna rusa för att också kunna visa upp egna lösningar, men fördelarna lär inte blir så stora som många tror.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.