Samsung släpper smartphones med 64-bitarsprocessorer


samsung-headquaters-logo

Apple kanske blir först ut med en smartphone som använder en 64-bitarsprocessor – Apple A7 – men konkurrenten Samsung tänker inte sitta overksam vid sidolinjen. Företaget låter meddela att kommande telefonmodeller får en 64-bitarsprocessor och även om de inte nämner vilka så är det kanske inte helt otippat om Galaxy S5 finns med i uppsättningen.

Uppgifterna kommer bara kort efter att Samsung gått ut med information om HMP-tekniken som ska förbättra deras Exynos 5 Octa-processor, en teknik som gör att man kan använda alla åtta kärnorna samtidigt. Om Samsung tänker använda ARMv8 i sina nya Exynos-processorer återstår att se, men med få val så skulle det nog inte förvåna någon om så är fallet.

För att en 64-bitarsprocessor ska fungera så måste det finnas stöd i operativsystemet som används – och där har Google en stor roll att spela. Android är otroligt fragmenterat idag för att passa en stor mängd telefoner, surfplattor, tv-apparater, mediaspelare och datorer. Risken är därför att Google måste göra en speciell avgrening för 64-bitarsplattformen.

Apple har en stor fördel då IOS är begränsat till ett betydligt färre antal telefoner och företaget kan optimera mjukvaran precis som de vill utan att behöva ta andra företag i beaktning. Nu när Apple har gjort en stor sak av 64-bitarsprocessorer så lär de andra aktörerna rusa för att också kunna visa upp egna lösningar, men fördelarna lär inte blir så stora som många tror.