Samsung och AMD i samarbete om Radeon-grafik till Samsung-telefoner

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Samsung inleder ett samarbete med AMD om att ta Radeon-grafik till sina framtida mobiltelefoner. Det handlar om ett licensavtal där den sydkoreanska tillverkaren får rätten att använda teknologi ur AMD:s Radeon-serien till sina egna Exynos-processorer.


Licensavtalet gäller mer specifikt en helt ny grafikarkitektur från AMD. Arkitekturen kallas RDNA och kommer även användas i AMD:s egna grafikkort ”Navi” för desktop-datorer. Första korten med Navi är Radeon RX 5700.

AMD har länge halkat efter på desktopsidan, efter konkurrenterna Nvidia och Intel som dominerar den marknaden. Däremot kan AMD titulera sig som ledande för spelkonsoler eftersom företaget har sina grafikkretsar i både Xbox från Microsoft och Playstation från Sony.

Och nu kan AMD snart göra sig hemmastad i ytterligare en teknikkategori – mobiltelefoner.

Exakta detaljer kring implementationen av RDNA i Samsungs processorer är inte kända idag. Men det lutar åt att Samsung helt slänger ut befintliga, ARM-designade Mali-kretsarna till fördel för AMD:s arkitektur.


Åtminstone på en del marknader.

Det är inte ovanligt att tillverkarna använder olika kretsar beroende på marknad. Samsung har exempelvis Qualcomm-processorer i vissa modeller på en del marknader, och egna Exynos-processorer i samma modeller på andra marknader.

Här i Sverige använder exempelvis Galaxy S10 Samsungs egna Exynos-processor. Men i länder som USA, Kanada och Kina används istället Qualcomm Snapdragon-processorer.

För mer information kan ni läsa det här officiella pressmeddelandet som AMD släppte den 3 juni 2019.