Samsung Max skyddar dig på öppna WiFi-nät & minskar datamängden

Samsung Max

Har du en mobilteleon från Samsung kan du använda applikationen Max för att minska datamängden när du surfar. Den skyddar även din personliga integritet på internet.

När Samsung Max är aktiverad på telefonen komprimeras bilder, videor, musik och fler typer av innehåll. Komprimeringen gör att mindre mängd data måste skickas till din mobiltelefon, vilket snabbar upp och gör att surpotten håller längre.

Samsung Max har också en skyddsfunktion som efterliknar hur en VPN fungerar. Enligt beskrivningen är det en ”one-tap encryption, tracker blocking, and a DNS masking service”.

Översatt betyder det att din anslutning mot lokala nätverk, exempelvis ett öppet WiFi-nät på tågstationen, krypteras så att andra inte kan läsa trafiken till och från telefonen. Funktionen stoppar även andra från att spåra hur du rör dig på internet.

Förinstalleras på telefoner i Samsung Galaxy A- och J-serierna

Applikationen kommer att förinstalleras på ett antal mobiltelefoner i serierna Galaxy A och Galaxy J. Dock bara i länderna Indien, Brasilien, Mexiko, Indonesien, Argentina, Nigera och Syd Afrika. Alla andra – med en kompatibel Samsung-telefon – kan ladda ner Samsung Max härifrån.

Den som har en Samsung-telefon och redan använder Opera Max, som har liknande funktionalitet, får inom kort en uppdatering med Samsung Max. Anledningen till det är enkel, Samsung tar över applikationen och gör Opera Max till sin egen.

Frågan är då – borde du ladda ner och installera Samsung Max på din mobiltelefon?

De filer som komprimeras är få till antalet eftersom det bara är okrypterade anslutningar (http, inte https) som applikationens komprimering fungerar med. När vi aktiverade en liknande lösning i Google Chrome noterades strax över en 1 procent komprimeringsgrad över en hel dags användning. Knappast något att hurra över.

Det VPN-liknande skyddet däremot är intressant. Om det fungerar som Samsung påstår kan det vara ett bra skydd för dig som ofta rör dig mellan öppna WiFi-nät.

Har du provat på din telefon? Skriv gärna en rad och berätta vad du tycker om Samsung Max!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.