Samsung kan tona ner TouchWiz i framtiden

Samsung logo
Foto: Babak Habibi, Unsplash

Av all kritik som riktats mot Samsungs telefoner de senaste åren så måste nog gränssnittet TouchWiz vara det som fått utstå mest glåpord och irritation – någonsin.

TouchWiz är tillsammans med inte färre än 118 exklusiva applikationer och funktioner den enskilt största anledningen till varför Android kan kännas segt på Galaxy S4 – en nyare smartphone med 2 GB internminne och snabb Snapdragon/Exynos-processor.


Turligt nog verkar det som att hela gränssnittet kan tonas ner rejält i framtiden med hjälp ingen mindre än Google. Flera av de rörelsefunktion som implementerats kan försvinna helt och övergångseffekterna mellan appar påverka telefonen mindre.

Det är bara två av många justeringar som de båda företagsjättarna kan arbeta tillsammans för att realisera – och om det hela blir aktuellt så står jag först i kö för en uppdatering.

Magazine UX är nya, moderna gränsnittet

När CES 2014 pågick passade Samsung på att visa upp ett nytt och modernare gränssitt vid namn Magazine UX. Ett gränssitt som enligt läckor kan komma till Galaxy S5 senare i år.

När Magazine UX demonstrerades var det på en surfplatta i nya Galaxy Tab Pro-serien. Med lite tur får vi betydligt mindre bloatware från den sydkoreanska tillverkaren i framtiden och kanske är nya gränssittet startskottet som alla väntat på.

Samsung har redan kunskaperna som behövs för att ta fram fenomenal hårdvara, nu ska de bara göra allt rätt med mjukvaran också.

CyanogenMod är ett alternativ idag

Jag kör CyanogenMod 11.0 (Android 4.4.2) på min Galaxy S4 för att slippa TouchWiz och samtidigt få de allra senaste funktionerna då till och med Android 4.3 var svår att få ut via mobiloperatören Tre. En sak är helt klar – jag vill inte ha TouchWiz igen. Någonsin.

Det rena, avskalde gränssnittet som Android erbjuder är mer än tillräckligt, TouchWiz känns bara onödigt och tungt för telefonen att använda. CyanogenMod är inte optimal på den här telefonmodellen, men tillräckligt för att jag inte vill gå tillbaka igen.

Vad tycker du om TouchWiz? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.