Samsung Galaxy Z Fold5 är vattentålig / vattentät (IPX8)

Samsung Galaxy Z Fold5

Nya generationens vikbara mobiltelefoner från Samsung är äntligen här! Under ett stort evenemang presenterades den lilla, vikbara modellen Galaxy Z Flip5, men också flaggskeppsmodellen Galaxy Z Fold5. Här är allt om hur vattentålig mobiltelefonen är.

Tips: Se fler hörlurar som är vattentåliga här

Samsung Galaxy Z Fold5 är IPX8-klassad

Om du planerar att skaffa Galaxy Z Fold5 så behöver du inte vara orolig för att den ska ta skada av vatten. Den är nämligen rejält skyddad enligt kapslingsklassen IPX8.

Det betyder att den står emot rejält med vatten och du kan till och med lägga den (testa inte!) i vatten under korta perioder.

Dammtåligheten däremot är nog inget Samsung vill prata högt om. Den här modellen är helt oklassad för tålighet mot små partiklar!

Samsung Galaxy Z Fold5

Vattentålig

IPX8 indikerar att mobiltelefonen är rejält tätad så att inget vatten tränger in under skalet eller skärmarna. Klassningen betyder att telefonen ska klara att nedsänkas till 1,5 meters djup i upp till 30 minuter utan att ta skada.

I praktiken betyder det att den bör stå emot regn, stänk och att tappas i handfatet om du har den oturen.

Det betyder däremot INTE att du bör använda mobiltelefonen i hällregn (eller ens lättare regn), när du står i duschen, åker vattenskoter eller att du råkar glömma den i handfatet.

Ej dammtålig

Normalt är mobiltelefoner rejält dammtåliga, det vill säga att de är tätade mot små partiklar så att de inte kan tränga in under skalet eller skärmen. Men inte Galaxy Z Fold5.

Med sin IPX8-klassning betyder det att mobiltelefonen inte har testats officiellt för dammtålighet eller skydd mot små partiklar

Det är något av en besvikelse att telefonen inte har åtminstone ett begränsat skydd mot damm. Före lanseringen ryktades det först att Samsung skulle lägga till dammskydd, men kort inpå släppet så kom nya uppgifter om att IP-klassning för damm saknades.

Tätningen slits med tid och användning

Viktigt att tänka på är att IPX8-klassningen visserligen indikerar att mobiltelefonen står emot väta och damm direkt ur lådan, men tänk på att tätningen slits med tiden.

Ju längre tiden går och ju mer du använder mobiltelefonen, desto sämre blir tätningen. Du kan alltså inte räkna med att din telefon är helt vatten- eller dammtät efter exempelvis ett års användning.

Tips: Läs mer om IP-klassningar på Prisjakt.nu här.

FAQ

Är Galaxy Z Fold5 vattentålig / vattentät?

Ja, mobiltelefonen är rejält tätad med sin IPX8-klassning. Den bör klara nedsänkning till 1,5 meters djup i färskvatten i upp till 30 minuter utan att ta skada.

Är Galaxy Z Fold5 dammtät / skyddad mot små partiklar?

Nej! Mobiltelefonen saknar en officiell IP-klassning för skydd mot små partiklar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.