Samsung Galaxy K Zoom – nya kameramobilen utmanar

samsung-galaxy-k-zoom-front

Samsung Galaxy K Zoom är en ny smartphone med 20.7-megapixelkamera, optisk bildstabilisering och 10x zoom.

Modellen är den första i nya K-serien från den sydkoreanska tillverkaren och precis som namnet antyder så ligger fokus på kameran.

Galaxy K Zoom använder som ovan nämnt en 20.7-megapixelsensor med storleken 1/2.3″ vilket ger en pixelstorlek på 1.12 μm. Det kan jämföras med Galaxy S4 Zoom som har samma sensorstorlek med en lägre upplösning på 16.4 megapixel och det ger i sin tur något större pixlar på 1.34 μm.

Den optiska zoomen är på 4.4-44mm, vilket motsvarar 24-240mm och då med bländare f/3.1-6.3. Kameran är alltså betydligt sämre lämpad för dåliga ljusförhållande än exempelvis Nokia Lumia 1020 som har fasta bländaren f/2.2 – men så har Lumia-modellen dock ingen optisk zoom.

samsung-galaxy-k-zoom-liggande

Vidare om Galaxy K Zoom kan nämnas att den har en 4.8-tumsskärm med upplösningen 1 280 x 720 pixlar, måtten är 137.5 x 70.8 x 16.6mm och vikten stannar på 200 gram. Lagringsutrymmet är på 8 GB (kan utökas via microSD), processorn är en 1.7 GHz Exynos 5 och batteriet anges till 2 430 mAh.

Om vi ska fortsätta med specifikationerna så kan nämnas att det finns 2 GB internminne och grafikkretsen är en Mali-T624. Operativsystemet är Android 4.4 ”KitKat”, det finns stöd för såväl WiFi 802.11n som GPS, NFC, Bluetooth 4.0 och 4G/LTE.

Designen påminner en hel del om Galaxy S5 med men med skillnaden att baksidan pryds av optiken som ökar på tjockleken en del. Som mest är Galaxy K Zoom hela 20.2 millimeter, vilket kan jämföras med Nokia Lumia 1020 som når 14.5 millimeter.

samsung-galaxy-k-zoom-liggande-zoomute

Att Samsung inte valt en något större sensor för att matcha den ökade upplösningen är klart förvånande, men också ett tänkbart drag för att hålla tjockleken nere. De mindre pixlarna kan med den långsamma optiken få en ordentlig match när ljuset är svagt – men hur telefonen klarar sig återstår att se i kommande recensioner.

Kan ni tänka er att skaffa en Samsung Galaxy K Zoom – eller nöjer ni er med vad ”vanliga” smartphones som Galaxy S5, Iphone 5S och Xperia Z2 klarar? Nämnvärt är kanske att Sony Xperia Z2 fått bäst testresultat av webbsajten DxOMark.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.