Samsung Galaxy A9 är officiell – här är specifikationerna

Samsung Galaxy A9

Samsung Galaxy A9 är lanserad och med det släpper den sydkoreanska tillverkaren sin kraftfullaste modell i serien hittills. Mobiltelefonen är precis som HTC One X9 primärt tänkt att säljas på den asiatiska marknaden med då vi redan har flera A-modeller i Sverige är mycket möjligt att den även kommer hit.


Galaxy A9 har en stor 6-tumsskärm i full-hd, nya Qualcomm Snapdragon 652-processorn, 3 GB internminne och ett stort batteri på 4 000 mAh. Man får även två kameror på 13 megapixel respektive 8 megapixel där den förstnämnda sitter på baksidan och har en bländare på f/1.9 samt optisk bildstabilisering. Frontkameran är den största hittills i en Samsung-telefon.

Nya modellen har även 32 GB lagringsutrymme som kan byggas ut via microSD, stöd för 4G/LTE och biometrisk säkerhet i form av en fingeravtrycksläsare. Det finns även dubbla SIM-kortsplatser, Bluetooth 4.1, NFC och Android 5.1 är versionen som medföljer direkt från lådan. Räkna med en uppdatering till Android 6.0 i framtiden.

Stöder Samsung Pay & WiFi 802.11n

Givetvis finns även stöd för trådlöst nätverk men här blev vi något besvikna på att Samsung bara använder WiFi 802.11n och inte betydligt snabbare 802.11ac som i rätt nätverksförhållanden kan göra stor skillnad. Det lär inte vara ett problem för de allra flesta men ändå en liten punkt värd att nämnas tycker vi.

Samsung Galaxy A9 har en kant runt skärmen som är tunna 2,74 millimeter och den som vill vara riktigt modern kan använda sig av stödet för Samsung Pay. Perfekt för att betala i butik utan att behöva ha med sig betalkortet men tänk på att det kanske inte fungerar korrekt här i Sverige.


De två saker som pekar på att vi aldrig får se Galaxy A9 i våra nordiska länder är just stödet för Samsung Pay och de dubbla SIM-kortsplatserna. Båda är ovanliga här i Sverige och det pekar på att Galaxy A9 antingen inte kommer alls eller i omarbetad form utan dubbla platser.

Så står sig Galaxy A9 vs Galaxy A7

Så vad är då skillnaderna om vi jämför nya Galaxy A9 med Galaxy A7 som släpptes i februari 2015? Faktum är att skillnaderna inte är fullt så övertygande då den äldre modellen står sig riktigt bra med hyggliga specifikationer. Samsung Galaxy A7 använder en äldre och långsammare processor (Snapdragon 615) som lär fungerar riktigt bra för de allra flesta. Skärmen är bara snäppet mindre med sina 5,5 tum men upplösningen är densamma.

Det finns även 2 GB internminne, 16 GB lagringsutrymme och två kameror på 13 respektive 5 megapixel. Stödet för WiFi 802.11n är densamma i båda telefonerna men Galaxy A9 har en liten fördel i att även ha stöd för Bluetooth 4.1 där Galaxy A7 bara når 4.0. Den senare kan potentiellt uppdateras för det nyare stödet men det finns inget som pekar på att Samsung tänker släppa ny mjukvara för det i framtiden.

Slutligen har Galaxy A7 ett betydligt mindre batteri på låga 2 600 mAh vilket bleknar bredvid de 4 000 mAh som Galaxy A9 har. I skrivande stund listar Prisjakt den äldre modellen för cirka 3 700 kronor vilket är ett hyggligt pris för den modellen. Galaxy A9 lär kosta betydligt mer men idag vet vi inte den exakta siffran. Rykten talar om 600 dollar vilket höga 6 780 kronor inklusive moms med dagens växlingskurs.