Samsung DeX fungerar inte längre med Linux

samsung dex

Samsung DeX kommer inte längre ha stöd för Linux med Android 10. Det meddelar den sydkoreanska tillverkaren i ett mejl till berörda beta-testare.


Vad är Samsung DeX?

Samsung DeX är en funktion i Samsung-telefoner som gör att du kan få en vanlig desktop-upplevelse när du ansluter din telefon till en bildskärm.

För att använda Samsung DeX behöver du en speciell docka kallad DeX Station, en laddare, HDMI-kabel samt en bildskärm. Det är också fördelaktigt att ha ett tangentbord och en datormus som trådlöst ansluts till mobiltelefonen.

I stort kan sägas att Samsung DeX omvandlar din mobiltelefon till en stationär dator. Även om det handlar om en väldigt begränsad sådan, båda i fråga om funktionalitet och prestanda.

Samsung DeX slutar fungera med Linux

Användare som är anmälda för att använda beta-versionen av Samsung DeX har nyligen fått ett mejl från Samsung om att Linux inte längre stöds av DeX-funktionen.


Samsung har fram tills nu haft en Ubuntu-distribution tillgänglig för DeX-användare. En distribution som tillverkaren underhållit och specialanpassat för just DeX.

Tyvärr kommer denna att försvinna med Android 10. Så fort användarna installerar den skarpa (eller en beta-version) av Android 10 så försvinner DeX-stödet för Ubuntu/Linux.

En nyhet som knappast mottogs speciellt glatt av de användare som faktiskt använder Linux med sina Samsung-telefoner.

Varför tar Samsung bort Linux-stödet för Dex?

Samsung har inte gått ut med någon officiell förklaring på varför Linux-stödet försvinner.

Enligt webbsajten GSMArena spekuleras det om huruvida Samsung använder metoder för att Linux ska fungera som bryter mot Googles Android-regler, och om det är därför som stödet tas bort.

Det är inte osannolikt att Samsung går ut med en mer utförlig, officiell förklaring längre fram. Men just nu har vi faktiskt inget att gå på mer än spekulationer.

Om du vill använda Samsung DeX med Linux

Enda sättet att fortsätta använda Samsung DeX och Linux är att behålla Android 9 på din mobiltelefon.

Samsung rekommenderar att användarna gör regelbundna säkerhetskopior för att inte råka förlora data om mobiltelefonen uppdateras med Android 10.

Och tänk på att det inte finns några garantier att du kan fortsätta använda DeX med Linux även om du stannar kvar på Android 9 i framtiden. Samsung kan tvingas ta bort stödet även där med en vanlig uppdatering.

En sista sak är att det inte är rekommenderat att stanna kvar på Android 9 då nya Android 10 bjuder på nya funktioner, buggfixar och sårbarhetsfixar som håller din mobiltelefon i topptrim.