Sämre ljudkvalitet med Spotify Web Play – använd desktop eller mobil istället

spotify-xbox-uppspelning

Betalar du för Spotify Premium och vill ha bästa möjliga ljudkvalitet? Då ska du inte använda Web Player då Spotify medvetet levererar en lägre bitrate i denna jämfört med desktop-appen och mobilapparna.


Tidigare har Spotify använt sig av tre kvalitetsnivåer på 96 kbit/s, 160 kbit/s respektive 320 kbit/s, alla i formatet Ogg Vorbis. De två lägre för gratisanvändare och Premium-användarna har kunnat välja den högsta, även kallad Extrem i inställningarna.

Under en period råkade Spotify visa andra siffror för kvalitetsnivåerna Hög och Extrem. Istället för 160 respektive 320 kbit/s stod det 128 och 256 kbit/s, något som snabbt spreds inom teknik och musikvärlden. Var den oannonserade ändringen ett steg närmare ryktade Spotify Hi-Fi som ska erbjuda okomprimerad musik i losslessformat?

Kanske. Representanter för Spotify har sagt att ändringen inte gäller desktop-appen och mobilapparna, istället är det via Web Player och Chromecast som de lägre bitrate-nivåerna gäller. Anledningen är att de sistnämnda använder AAC-formatet med en övre gräns på 256 kbit/s. Med det sagt kan den oannonserade ändringen på sajten vara en publicering som ska gå ut senare när Spotify Hi-Fi lanseras, så det finns en risk att musiktjänsten faktiskt tänker sänka kvaliteten trots allt i framtiden.

En tanke kring det hela är också att du inte nödvändigtvis kommer att höra någon skillnad på sänkningen från 160 till 128 kbit/s samt 320 till 256 kbit/s i Web Play. Det krävs sina öron och rätt utrustning för att faktiskt märka skillnaderna, och de allra flesta lär inte veta om ingen berättar för dem.


Men även om du inte hör någon skillnad så är det givetvis alltid bäst att få bästa möjliga ljudkvalitet från Spotify till dina öron. Så glöm inte att använda desktop-appen eller mobilapparna istället för Web Play. Och ställ in ljudkvaliteten till Extrem när du är betalande användare, annars får du ett lägre värde tillbaka för din månatliga hundralapp som tjänsten kostar.