Sämre batteritid efter uppgradering till iOS 10? Du är inte ensam

Apple iOS 10 iPhone

Mängder av klagomål börjar dyka upp om hur iPhone-telefoner får sämre batteritid efter uppgradering till iOS 10. Men är det Apples fel?


Det är inte ovanligt att större uppdateringar till operativssystem har buggar som gör livet lite knepigare för en del användare. Speciellt med Android-telefoner som det finns hundratals olika variationer av, och det är knepigt att göra en mjukvara som fungerar perfekt på alla. För att inte tala om omöjligt.

Apple har betydligt färre modeller att ta med i beräkningarna med det går inte alltid som önskat även för dem. Varje gång en större uppdatering släpps går mängder av användare ut på internet bara för att klaga på sämre batteritider, wifi-problem och liknande. Med iOS 10 ser vi inget undantag.

Det kan dock vara bra att vänta några dagar innan man högljutt klagar om sämre batteritid med iOS 10. Det krävs nämligen en del av mobiltelefonen direkt efter uppdatering vilket belastar telefonen hårdare än vanligt. För att inte tala om att användarna ofta provar alla nya funktioner vilket ökar belastningen ytterligare.

Inom de närmaste dagarna ska din iPhone fungera som vanligt med batteritider som du är van vid. Skulle det inte ske kan du prova att återställa telefonen för att eliminera eventuella problem som uppstått när iOS 10 installerades. Det kan vara processer i bakgrunden som du inte ser men som hängt sig och inte slutar köras, eller andra problem.


iPhone SE
iPhone SE kan använda ”Lyft för väckning”, precis som iPhone 6s, iPhone 6s Plus och nyare modeller.

 

Äldre batterier är alltid sämre än nya

Vanliga åtgärder när batteriet börjar bli lite äldre och går ner i kapacitet (vilket är fullt normalt) är att hålla koll på skärmens ljusstyrka, använda gps:en så lite som möjligt och undvika bakgrundsuppdateringar. Allt detta drar mängder av ström så stäng av vad du inte vill använda i onödan.

Ett annat tips som är specifikt för iOS 10 och nyare versioner är nya funktionen “Lyft för väckning”. Den gör att skärmen aktiveras automatiskt när du lyfter telefonen, vilket i sig kan vara praktiskt. Men om den hela tiden tror att du lyfter telefonen, exempelvis när enheten är i väskan eller byxfickan, drar skärmen ström oftare än nödvändigt. Då är det läge att stänga av funktionen.

Om du funderar på att återställa telefonen bör du säkerhetskopiera den med iTunes först. Då förlorar du ingen information, som bilder och videor, när telefonen rensas. Du slipper dessutom ominstallera alla dina applikationer vilket kan ta timmar om du har otur.

Läs mer på webbsajten Cult of Mac.