Apple AirPods Max är riktiga dyrgripar som kostar många sköna tusenlappar. Innan du slår till och plockar fram plånboken så finns några mycket viktiga saker att hålla koll på.
Innan vi går in på detaljerna så finns två riktigt viktiga punkter att lyfta fram. Det första är att AirPods Max inte är några hifi-lurar för finsmakarna och audiofilerna. Du köper inte hörlurarna för att konkurrera med exempelvis Sennheiser HD 650 och en riktigt bra hörlursförstärkare. Det är inte grejen, utan du köper AirPods Max för att de har bra ljudkvalitet och fenomenal integration med Apples ekosystem.
Det andra viktiga är att hörlurarna är riktigt välbyggda. De är gedigna, alla delar är sömlöst integrerade med varandra på ett sätt som att AirPods Max ger upplevelsen av stabilitet och tålighet. Främst på kåporna som utmärker sig här då de är av aluminium och huvudbandet vars bygel är av rostfritt stål.
Lästips: Därför ska du köpa AirPods Pro under 2021 – 12 anledningar
1. AirPods Max går inte att vika ihop
Nej, tyvärr är det så. AirPods Max går inte att vika ihop så att de tar mindre plats. Det kan göra dem lite knepigare att ta med på långresan eftersom de sticker ut mer än exempelvis Sony WH-1000XM4. Dessutom är AirPods Max mycket tyngre än många konkurrenter, vilket bidrar till tyngre packning.
När du förvarar eller transporterar dina AirPods Max använder du tillbehöret Smart Case. Det finns tredjepartslösningar för transport som inte ser ut som en BH eller handväska, men de kostar så klart extra och är svåra att få tag på i Sverige.
2. Hörlurarna väger 64% mer än konkurrenterna
Apples over-ear-lurar är ruskigt tunga. Inte nödvändigtvis en så kallad deal-breaker, men med sina 385 gram så är det 64 procent tyngre än både Sony WH-1000XM4 och Bose QuietComfort 35 II. Det betyder att om du vill använda dina AirPods Max under flera timmar så ska du räkna med att de är mer påtagliga än andra hörlurar.
3. AirPods Max fungerar med Android-telefoner – delvis
Även om AirPods Max är designade för Apples prylar så är de inte inte helt låsta till dem. Hörlurarna använder Bluetooth och kan anslutas till såväl Android som Windows 10 om du vill det. Du förlorar en del funktioner på köpet. Bland annat kan du inte använda spatial sound (surroundljud) och adaptive EQ.
Vad du däremot kan använda är de hårdvaruinbyggda funktionerna. Exempelvis brusreduceringen och transparensläget är oberoende av prylen du ansluter till. Även sensorerna som känner av när du tar av dig hörlurarna och pausar musiken fungerar med Android.
Läs mer om vilka funktioner som fungera med AirPods Pro och Android här.
4. Utan batteri så fungerar inte hörlurarna
En del trådlösa konkurrenter till AirPods Max kan användas även när batteriet är helt slut. Då med en vanlig 3.5mm-kabel som ansluts till en ljudkälla. Du förlorar funktioner som brusreducering och den inbyggda hörlursförstärkaren, men de fungerar åtminstone.
AirPods Max däremot är helt döda om de inte har batteri kvar. Inte ens med Apples egna, dyra 3.5mm-adapter fungerar om du inte har laddat det inbyggda batteriet.
Tacksamt nog stöder AirPods Max snabbladdning. Fem minuter på laddaren ger 1.5 timmes musiklyssnande. Och totalt kan du använda hörlurarna i 20 timmar från full laddning med 50% ljudvolym. Inte bra, inte heller superdåligt vill vi mena.
5. Du kan byta batteri i AirPods Max – med Apples hjälp
Det inbyggda batteriet i hörlurarna går att byta om du behöver det. Alla batterier tappar i kapacitet efter en tid. De blir helt enkelt slitna och kan inte hålla lika mycket ström när de är fullt laddade.
Du har garanterat märkt effekten med en mobiltelefon som du haft i mer än ett år. Plötsligt har den inte 50% laddning på kvällen längre, utan 35%, sedan 15% och innan du förstår hur det gick till så måste du ladda mobilen före kl 17.
Samma sak händer med AirPods Max med tiden, och då är det läge att lämna in dem för ett batteribyte. Apple kan hjälpa dig och du får räkna med att det kostar några hundralappar.
6. Lightning till usb-c kan inte användas till musik
Den medföljande kabeln för lightning till usb-c fungerar endast till att ladda batteriet i AirPods Max.
Du kan ansluta hörlurarna via kabeln till en ljudkälla, men det kommer inte att spelas något ljud. För det måste du ha Apples egna 3.5mm till lightning-adapter.
Adaptern köper du direkt från Apple och den kostar rätt saftiga 395 kronor.
Nu kanske du tänker att ”Ha, jag har redan en 3.5mm-adapter som följde med min iPhone, den tänker jag använda!”. Men nej, tyvärr, den fungerar inte med AirPods Max. Du måste betala Apple de där 400 kronorna för att få ljud via en kabel.
7. Hörlurarna går inte att stänga av – finns ingen på/av-knapp
Du behöver inte leta efter en knapp för att stänga av och sätta på AirPods Max. Det finns ingen på hörlurarna.
Apple har designat AirPods Max så att de automatiskt går ner i strömspar- respektive ett ultraströmsparläge när de inte används. Det senare ska, enligt Apple, motsvara att de är helt avstängda.
- Strömsparläge: När du inte använder hörlurna på fem minuter eller omedelbart när du sätter dem i ett Smart Case.
- Ultraströmsparläge: När du inte använder hörlurarna på 72 timmar eller efter 18 timmar i ett Smart Case.
Notera att ultraströmsparläget avaktiverar både Bluetooth och Hitta-funktionen.
Läs mer om AirPods Max batteritid här.
8. AirPods Max läcker ljud via öronkuddarna
Om du skruvar upp volymen med hörlurarna så kommer ljud att läcka ut vid öronkuddarna. Det gäller även om hörlurarna sitter helt perfekt på huvudet.
Du får alltså räkna med att de kan störa omgivningen om du gillar att lyssna högt och mycket.
Dock ska sägas att AirPods Max inte är några ljudbovar i frågan. De är så kallat stängda hörlurar som läcker minimalt med ljud i jämförelse med öppna hörlurar utan isolering på kåporna.
9. Du kan – och bör – byta öronkuddarna med tiden
Apple har ersättningskuddar till AirPods Max som du kan köpa direkt från företaget. De kostar 850 kronor (!) och det finns fem olika färger att välja mellan.
Det är viktigt att byta öronkuddarna efter en längre tids användning. Hörlurar är designade för att ge en optimal ljudbild när de är på ett visst avstånd till dina öron.
När öronkuddarna sluts och komprimeras minskar avståndet till öronen, vilket gör att ljudet förändras över tid. Genom att byta öronkuddarna återställer du både ljudet och får fräschare öronkuddar på köpet.
Läs mer om att byta öronkuddarna på AirPods Max här.
10. AirPods Max stöder rumsligt ljud – men inte med alla ljudkällor
Precis som med AirPods Pro så stöder Max-hörlurarna så kallat rumsligt ljud, eller spatial audio. Det betyder att hörlurarna kan använda surroundljud i 5.1 eller 7.1, samt Dolby Atmos, för att ge dig en mycket bättre känsla av närvara i ljudet än många andra hörlurar.
Du behöver inte göra något för att det ska fungera. Åtminstone inte manuellt. För att använda surroundljud, eller spatial sound, med AirPods Max så måste ljudet vara av rätt format och spelas från en kompatibel ljudenhet.
I praktiken byter det att alla filmer från iTunes med surroundljud stöds, om du spelar dem från en iPhone eller iPad. I skrivande stund fungerar inte surroundljud i AirPods Max och Pro från en Apple TV, vilket kan tyckas vara lite kontraproduktivt med tanke på att det är en mediaspelare.
Läs mer om AirPods Max och rumsligt ljud / spatial sound här.
11. Airpods Max kan ha ett problem med kondens
Det finns en risk att hörlurarna bildar kondens innanför öronkuddarna. Användare rapporterar att det blir rejält blött efter en tids användning och i värsta fall kan det störa elektroniken i AirPods Max.
Kondens kan bildas när varm luft träffar en kall yta. Eftersom AirPods Max är tillverkade av aluminium så finns en risk att utomhusanvändning i ett kallt klimat snabbt blir ett problem när du går in i ett varmt hem.
Det här är inte ett problem med andra hörlurar som använder utsida av plast, exempelvis Sony WH-1000XM4.
Läs mer om kondensproblemet med AirPods Max här.
12. Hörlurarna fungerar inte med din gamla iPhone eller iPad
AirPods Max har strikta krav på vilka Apple-prylar som hörlurarna kan ansluta till. Även om du kan använda Bluetooth för att ansluta till Android och Windows så är det lite annorlunda för iPhone, iPad, Mac och Apple TV. Här är kraven som gäller i skrivande stund:
- iPhone: iOS 14.2 eller senare
- iPad: iPadOS 14.3 eller senare
- Mac: macOS 11.1 ”Big Sur” eller senare
- Apple Watch: watchOS 7.2 eller senare
- Apple TV: tvOS 14.3 eller senare
Om du fortfarande använder en mobiltelefon, surfplatta eller annan pryl från Apple som inte uppdaterats på ett tag så kan dina AirPods Max vara oanvändbara.
Tacksamt nog har Apple en mycket bra uppdateringspolicy som gör att så gamla enheter som iPhone 6s och 6s Plus från 2015 stöds. Det är få andra tillverkare – om någon alls – som kan erbjuda så bra stöd för sina prylar som Apple.
Lämna ett svar
Visa kommentarer