Så stoppar du spam i Google Kalendar

google-kalender-logo

Google Kalender är en ständigt utsatt måltavla av hackare och spam-skickare som vill nå ut med sina budskap och skadliga länkar. Du har säkert märkt att det dykt upp ett och annat kalenderinlägg med minst sagt tvivelaktigt innehåll.

Under en längre period så har Google i princip ignorerat problemet, men nu finns en lösning på plats. En lösning som åtminstone kommer att minska spam-problemet rejält för de allra flesta. Och det är busenkelt att använda lösningen.

Se alla våra artiklar om Google här

Vad Google har lagt till är en inställning där du kan välja att bara acceptera kalenderinlägg från kända avsändare. Alltså från andra användare på din domän eller vänner i kontaktlistan.

Det stoppar alla andra från att komma åt din kalender och göra egna inlägg som kan användas i spam-syften. Det stoppar ingen från att skicka kalenderinlägg till din kalender, men de kommer inte att synas om du inte accepterar dem.

Inställningen hittar du här:

  1. Settings > General > Event settings
  2. Välj Add invitations to my calendar
  3. Välj ”Only if the sender is known”

Google har aktiverat funktionen för alla varianter och former av konton med kopplad domän samt privata konton.

Det omfattar Google Workspace, Legacy G Suite Basic och Business.

Inställningen rullas ut gradvis på alla marknader. Om du läser det här kort efter artikeln skrevs så kan det dröja några dagar eller veckor innan du ser den bland inställningarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.