Så förbättrar du hushållsekonomin med digitala lösningar

Sverige är ett centrum för finansiell teknik, så det är ingen överraskning att fler och fler svenskar använder sig av appar och andra digitala lösningar för att hantera sina pengar. En nyligen genomförd undersökning från finansleverantören Triodos visade att 83 % av svenskarna använder finansiella appar och 65 % ägnar sig åt finansiella aktiviteter via smartphones. Denna siffra förväntas öka i takt med att digitala finansiella produkter blir ännu mer tillgängliga och enklare att använda.

Det finns många fördelar förknippade med att använda finansiella appar och andra digitala lösningar för att förbättra din personliga ekonomi. Här är några tips om hur du kan komma igång.


1 Gör din research

Bekanta dig med olika ekonomiappar och andra digitala finansiella lösningar på marknaden. Ta dig tid att undersöka de olika alternativen och läs recensioner från andra användare för att hitta något som passar dig.

2 Automatisera din ekonomi

Många ekonomiappar gör det enkelt att automatisera dina betalningar så att du aldrig mer missar någon. Du kan också ställa in schemalagda överföringar till sparkonton eller investeringsplaner om det är något som intresserar dig. Att automatisera din ekonomi innebär att det krävs mindre ansträngning på daglig basis och att risken är mindre att du glömmer eller budgeterar dina pengar felaktigt varje månad.

3 Få översikt över dina pengaflöden

Ekonomiappar ger en översikt över alla dina utgifter och inkomster, vilket gör det enkelt att hålla koll på vad dina pengar går till varje månad. Att regelbundet kontrollera dina konton kan också hjälpa dig att snabbt identifiera eventuella bedrägerier eller fel så att du kan vidta åtgärder så snart som möjligt innan du riskerar stora förluster eller skador på din kreditvärdighet. Det kan dessutom hjälpa dig att upptäcka trender i dina utgiftsvanor som du kan förbättra för att spara mer pengar varje månad.

4 Utbilda dig själv i privatekonomi

Många sajter och appar erbjuder gratis kurser om ekonomiska frågor som budgetstrategier, skuldhantering och grunderna i investering, vilket kan hjälpa alla som vill bli smartare med sina pengar i allmänhet. Det är viktigt att notera att många av dessa kurser inte är avsedda som professionella råd utan snarare bör ses som tips när man försöker få grepp om något nytt. Använd alltid sunt förnuft och var noggrann med vilka källor du litar på.

Fler experttips om hur du kan förbättra din privatekonomi finner du exempelvis på Danske Banks webbplats.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.