Ryska myndigheter kan nu läsa alla meddelanden på Telegram

telegram-logo-blue-background

Snart kan ryska myndigheter läsa allt du gör på meddelandetjänsten Telegram. En domstol tvingar tjänsten att ge säkerhetsmyndigheten FSB tillgång till krypteringsnycklar – vilket i princip öppnar Telegram och avslöjar allt användarna gör där.

  • Telegram förlorade sin överklagan i rysk domstol
  • Öppnar för ryska myndigheter som kan granska tjänstens användare
  • Ett hot mot meningsmotståndare och homosexuella i Ryssland
  • Oklart om Telegrams framtid på den ryska marknaden

Det var för två år sedan som Ryssland först införde nya antiterror-lagar som tvingar meddelandetjänster som Telegram att öppna bakdörrar. Anledningen är att ryska myndigheter vill kunna kringgå krypteringar som annars hindrar dem från att kunna läsa användarnas meddelanden.

Telegram har hittills lyckats hålla sin integritet mot myndigheterna på plats. Men efter att en överklagan avslagits i rysk domstol tvingas meddelandetjänsten överlämna sina krypteringsnycklar, och därmed är alla ryska användare i farozonen.

Anledningen till att FSB får tillgång till nycklarna är för att de kunde övertyga domstolen om att de inte är komprometterande för användarna. Något Telegram med sin advokat i spetsen absolut inte håller med om. I slutändan är det oväsentligt vad Telegram tycker – FSB fick rätt och nu undrar många vad som kommer att hända med tjänsten.

Ryska myndigheter kan nämligen missbruka tillgången till mer än att bara kontrollera potentiella ISIS-terrorister. Det är allmänt känt att Ryssland regelbundet motarbetar aktivister, Putin-motståndare och homosexuella i landet. Vad händer om FSB börjar kontrollera meningsmotståndare på Telegram?

Enligt den senaste statistiken finns cirka 9,5 miljoner användare i Ryssland. Kommer de att vilja fortsätta använda Telegram om Putin och FSB kan se allt de skriver? Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.