Roota din Samsung Galaxy S5 med smarta verktyget Towelroot

samsung-galaxy-s5

Towelroot hjälper dig att roota din Samsung Galaxy S5.

Det är inte speciellt svårt att roota en smartphone med Android, men för den som är försiktig kan det tyckas knepigt att få rätt på processen som består av flera steg. Tacksamt nog finns det de som tar fram lösningar vars syfte är att förenkla för andra – oavsett om det redan var enkelt eller om det visat sig avancerat med följande risk.

Att roota telefoner från Samsung kan vara riktigt knepigt om de är låsta till en mobiloperatör och speciellt amerikanska sådana. Här i Sverige är det betydligt enklare men för de som kanske känner sig skrämda av tanke på att riskera sin telefon så finns nu en riktigt smart lösning i Towelroot från kända utvecklaren Geohot.

Towelroot är en vanlig applikation som installeras med en apk. Därefter trycker man på den enda knappen som finns, väntar på att telefonen ska starta om och voila – telefonen är rootad. Eventuellt behöver man installera eller uppdatera SuperSu via Play Store, men det är alltså allt.

Vad innebär att roota?

Vad innebär då att roota sin telefon (eller surfplatta)? Jo, med det menas att man låser upp delar av Android som annars inte är tillgängliga. Det öppnar upp för att exempelvis ta bort förinstallerade appar som annars inte går att ta bort, något som många uppskattar med tanke på att Samsung gillar att lägga in mängder av irriterande appar. Det finns även många appar som använder rootade telefoner för att kunna göra mer, som utmärkta och otroligt populära Clean Master.

Det finns alltid en viss risk med att roota en telefon då det även öppnar upp för skadliga appar om man har otur. Det finns även en risk att mobiltillverkarna och mobiloperatörerna inte godkänner att en rootad enheten repareras för garantiärende.

Towelroot är helt gratis och kan laddas ned här. Tänkt på att du kanske måste gå till inställningarna i din telefon och godkänna installation av nedladdade filer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.