Rockstar bannlyser mängder av GTA Online-konton

GTA V

Varje gång en spelutvecklare stänger av konton som används för att fuska i onlinespel så höjs kritiska röster. Efter det senaste svepet i GTA Online där ett stort antal konton blivit utelåsta från onlinespel är det många som tagit till forum för att klaga.


  • Uppdatering till GTA Online fixade flera problem och sårbarheter
  • Stoppade flera många som försökt fuska bara timmar senare
  • Många klagar på att de bannlysts utan att faktiskt ha fuskat
  • Rockstar ha bekräftat att de undersöker situationen

Rockstars bannlysning av fuskande konton är inget ovanligt. Mängder av konton påverkas varje månad och vanligtvis håller Rockstar benhårt på sina beslut utan att göra några ändringar. Faktum är att det inte ens är möjligt att överklaga beslut om ett låst konto. Är du bannlyst har du befunnits skyldig och kan inte göra något.

Åtminstone har det varit så tidigare. Men efter senaste rundan av bannlysningar har Rockstar fått upp ögonen för den extra högljudda kritik som nu råder. Så pass högt hörs rösterna att utvecklaren erkänner att de håller på att granska situationen. Det kan nämligen vara så att många drabbade faktiskt inte är skyldiga till fusk.

Problemen med bannlysningarna började när Rockstar släppte en uppdatering till spelet med ny kod för Hotring-tävlingar. De buggfixade även en sårbarhet i spelet som kunde utnyttjas när spelaren sålde bilar. Och bara timmarna efter uppdateringen började de första klagomålen.

Det som får många att tro att något gått fel med uppdateringen är att flera av de drabbade har loggat väldigt få timmar i spelet.


”Till en början var många skeptiska, men det stora antalet inlägg, taggar och påståenden om oskälig bannlysning är oroväckande. Vissa av kontona har mindre än 10 timmars speltid, vilket stöder misstankarna om att bannlysningarna tar fel personer”, skriver en person på Reddit.

Rockstar valde att inte svara på kritiken till en början, men när de negativa betyg började samlas på Steam och media fick nys om saken – då valde spelutvecklaren att reagera. Och nu granskar Rockstar om uppdateringen felar på något vis.

Utvecklaren har bekräftat att alla som eventuellt fångats felaktigt av bannlysningen kommer få sina konton återställda. Exakt hur de ska gå tillväga är oklart då en del påverkade konton verkar ha rensats helt. Från pengar till achievements. Om det faktiskt går att helt återställa ett konto återstår att se.