Rock64 är en konkurrent till Raspberry Pi – klarar 4K & HDR

pine64-rock64-top

Pine64 har släppt en kretskortsdator kapabel att spela upp 4K-material i HDR. En tung konkurrent för Raspberry Pi och en till synes utmärkt grund för att de som vill bygga sin egen mediaspelare.

Rock64 som datorn heter har officiellt stöd för både Android och Linux men det återstår att se om Windows 10 IoT kan användas. Tack vare en hel mängd portar för extra tillbehör kan tillverkare ansluta alla former av sensorer och enheter som kompletterar Rock64.

Med Android-stödet får man tillgång till mängder av applikationer som öppnar upp en hel värld av möjligheter för Rock64. Eftersom det är en kretskortsdator krävs ett visst mått av kunskap för optimal användning, men den som redan provat en Raspberry Pi lär ha grunden med sig.

Det medföljer ingen lagringsenhet utan detta måste köpas till, oavsett om det är en eMMC-modul eller ett vanligt microSD-kort. RAM-minnet är på 1GB, 2GB eller 4GB beroende på vad man väljer. Och prisskillnaden mellan de tre stegen är markant.

Rock64 släpps som tidigast den 31 juli men Pine64 tillhandahåller en mängd drivrutiner i förväg till de som behöver det. Bland annat ADB-drivrutiner för Android och USB-drivrutiner för RK. Du finner alla tillgängliga nerladdningar på den officiella produktsidan här.

Cirkapriset för grundmodellen med 1GB RAM-minne är 25 dollar, varianten med 2GB RAM-minne kostar 35 dollar och 4GB-varianten hela 45 dollar. Eller cirka 270 kronor, 370 kronor respektive 480 kronor inklusive moms.

Läs mer om Rock64 och beställ här.

rock64-case-official
Skal ingår inte som standard utan kostar ytterligare någon hundralapp. Men snyggt är det, eller hur?

Specifikationerna för Rock64

  • Rockchip RK3328-processor
  • Grafikkretsen Mali-450MP2
  • 1/2/4GB LPDDR3 RAM-minne
  • Plats för eMMC-modul och microSD-kort för lagring
  • HDMI 2.0a
  • Kan avkoda 4K VP9, H.265 och H.264, 1080p VC-1, MPEG-1/2/4, VP6/8
  • Gigabit Ethernet
  • 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
  • En hel mängd portar för utvecklare, exempelvis 40-pins Pi-2 med GPIO och Pi-P5+
  • Dimensionerna är 85 x 56 millimeter
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.